Aktualno

FOTO Velikih 70 godina Instituta za more i priobalje

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku ovog je petka u Kazalištu Marina Držića svečano obilježio 70 godina svoga postojanja. Prema riječima ravnatelja dr. sc. Nenada Antolovića, Institut je osnovan 1949. godine u potpuno drukčijim okolnostima nego dana, no jedanko kao i prije 70 godina, i danas ustraje u svojoj glavnoj svrsi, a to je znanstveno-istraživački rad, djelalatnost koja se koja se po svojoj naravi najčešće zbiva u osami, bez pogleda, reflektora i kamera.

-Suvremenom stvarnošću dominira ono što je vidljivo, slika, imdiž pa se lako stvara privid da ono što ne vidimo i ne postoji. Upravo je zato važno moći pokazati vlastiti sliku. U ovih 70 godina Instituta dobrim dijelom su ugrađeni životi ljudi koji kritički propituju postojeća znanja, a do novih spoznaja dolaze upornim radom istražujući dok ne postanu sigurni u svoju misao, uvijek ostavljajući mogućnost za nova otkrića. Želim se posebno podsjetiti svih onih koji su radeći u Institutu ili surađujući na zajedničkim projektima ostavili neizbrisiv trag, a mnogi od njih nisu više s nama. Sjećamo ih se s posebnom zahvalnošću – rekao je Antolović dodavši kako je program proslave počeo u četvrtak Danom otvorenih vrata, tijekom kojeg se školarcima pokazao laboratorij i Akvarij, a govorilo se i o aktivnostima Instituta i znanstveno-istraživačkom radu.

-Budući da budućnost naše domovine, grada i znanosti općenito počiva na mladima, veseli nas zanimanje i entuzijazam koji su naši školarci pokazali i brojna pitanja na koja smo odgovarali tijekom njihova posjeta. Danas slavimo, a već sutra nastavljamo s radom kako bismo zajedno prebrodili očekivane i neočekivane teškoće te našli najbolji put prema daljnjem prosperitetu našeg Instituta – istaknuo je Antolović.

Zamjenik župana Joško Cebalo obratio se nazočnima i kao izaslanik predsjednika Vlade RH.
-Koliki je značaj Instituta govore nam same godine njegovog kontinuiranog djelovanja i praćenje svih promjena koje se događaju u Jadranu, pogotovo danas kada se cijeli ekosustav mijenja, prvenstveno zbog velikog ljudskog utjecaja. Od stranih morskih vrsta u našem okruženju preko mikropokazatelja promjena u našem moru, javnost odgovore traži prvenstveno od vas i više nego ikad nam je potreban vaš stručni kadar, vaše znanje i vaše iskustvo – rekao je Cebalo dodavši kako Dubrovačko-neretvanska županija s Institutom kao dijelom Sveučilišta u Dubrovniku od osnutka ima vrlo dobru suradnju.

-Osobito se to odnosi na analizu stanja morskog akvatorija kojem županija posvećuje iznimnu pozornost. To se ponajprije manifestira kroz aktivnosti na području Malostonskog zaljeva i Malog mora gdje je Institut aktivno uključen u monitoring od samog početka. Također, današnje postupanje u Malostonskom zaljevu temelji se na lokacijskoj dozvoli koja je ishođena temeljem studije koju je izradio upravo Insttut za more i priobalje – rekao je Cebalo.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je da je 70. godina postojanja Instituta za more i priobalje jedna od objetnica koju ove godine obilježava Grad Dubrovnik. To su 40 godina od upisa na listu UNESCO-ove baštine, 10 godina od upisa Feste sv. Vlaha na popis UNESCO-ove nematerijalne baštine, 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa. ‘Mislim da je ova obljetnica posebna’, ističe Tepšić.

-Od samih svojih početaka, Institut se ‘nametnuo’ na znanstvenoj sceni Hrvatske, Europe i svijeta kao relevantan čimbenik za istraživanje Jadranskog mora, ali istovremeno kao simbol očuvanja ekologije i zaštite. Svojom prisutnošću podsjećaju koliko je važno brinuti se o onome čime smo blagoslovljeni – naglašava. Vjeruje kako je novi zamah u radu Instituta dalo pripajanje Sveučilištu u Dubrovniku. Mladim ljudima je osnivanjem studija akvakulture omogućeno nastavak obrazovanja čime se slijede znanstveni dosezi ove važne institucije.

Na svečanosti je o povijesti Instituta govorio dr. sc. Nenad Jasprica, dok je stučno predavanje o Jadranu održao prof. emeritus s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu Damir Viličić.

Pročitajte još

AP DUBRAVA NASTAVILA PUTOVANJE Ozlijeđeni pomorci otpušteni iz bolnice

Dulist

OD SRIJEDE NA KISOCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

VELIČANSTVENA ‘AL LUSAIL’ Jahta emira Katara u dubrovačkom akvatoriju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija