Aktualno

FOTO Velikih 70 godina Instituta za more i priobalje

FOTO Velikih 70 godina Instituta za more i priobalje

Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku ovog je petka u Kazalištu Marina Držića svečano obilježio 70 godina svoga postojanja. Prema riječima ravnatelja dr. sc. Nenada Antolovića, Institut je osnovan 1949. godine u potpuno drukčijim okolnostima nego dana, no jedanko kao i prije 70 godina, i danas ustraje u svojoj glavnoj svrsi, a to je znanstveno-istraživački rad, djelalatnost koja se koja se po svojoj naravi najčešće zbiva u osami, bez pogleda, reflektora i kamera.

-Suvremenom stvarnošću dominira ono što je vidljivo, slika, imdiž pa se lako stvara privid da ono što ne vidimo i ne postoji. Upravo je zato važno moći pokazati vlastiti sliku. U ovih 70 godina Instituta dobrim dijelom su ugrađeni životi ljudi koji kritički propituju postojeća znanja, a do novih spoznaja dolaze upornim radom istražujući dok ne postanu sigurni u svoju misao, uvijek ostavljajući mogućnost za nova otkrića. Želim se posebno podsjetiti svih onih koji su radeći u Institutu ili surađujući na zajedničkim projektima ostavili neizbrisiv trag, a mnogi od njih nisu više s nama. Sjećamo ih se s posebnom zahvalnošću – rekao je Antolović dodavši kako je program proslave počeo u četvrtak Danom otvorenih vrata, tijekom kojeg se školarcima pokazao laboratorij i Akvarij, a govorilo se i o aktivnostima Instituta i znanstveno-istraživačkom radu.

-Budući da budućnost naše domovine, grada i znanosti općenito počiva na mladima, veseli nas zanimanje i entuzijazam koji su naši školarci pokazali i brojna pitanja na koja smo odgovarali tijekom njihova posjeta. Danas slavimo, a već sutra nastavljamo s radom kako bismo zajedno prebrodili očekivane i neočekivane teškoće te našli najbolji put prema daljnjem prosperitetu našeg Instituta – istaknuo je Antolović.

Zamjenik župana Joško Cebalo obratio se nazočnima i kao izaslanik predsjednika Vlade RH.
-Koliki je značaj Instituta govore nam same godine njegovog kontinuiranog djelovanja i praćenje svih promjena koje se događaju u Jadranu, pogotovo danas kada se cijeli ekosustav mijenja, prvenstveno zbog velikog ljudskog utjecaja. Od stranih morskih vrsta u našem okruženju preko mikropokazatelja promjena u našem moru, javnost odgovore traži prvenstveno od vas i više nego ikad nam je potreban vaš stručni kadar, vaše znanje i vaše iskustvo – rekao je Cebalo dodavši kako Dubrovačko-neretvanska županija s Institutom kao dijelom Sveučilišta u Dubrovniku od osnutka ima vrlo dobru suradnju.

-Osobito se to odnosi na analizu stanja morskog akvatorija kojem županija posvećuje iznimnu pozornost. To se ponajprije manifestira kroz aktivnosti na području Malostonskog zaljeva i Malog mora gdje je Institut aktivno uključen u monitoring od samog početka. Također, današnje postupanje u Malostonskom zaljevu temelji se na lokacijskoj dozvoli koja je ishođena temeljem studije koju je izradio upravo Insttut za more i priobalje – rekao je Cebalo.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić rekla je da je 70. godina postojanja Instituta za more i priobalje jedna od objetnica koju ove godine obilježava Grad Dubrovnik. To su 40 godina od upisa na listu UNESCO-ove baštine, 10 godina od upisa Feste sv. Vlaha na popis UNESCO-ove nematerijalne baštine, 70 godina Dubrovačkih ljetnih igara i 600 godina od postavljanja Orlandova stupa. ‘Mislim da je ova obljetnica posebna’, ističe Tepšić.

-Od samih svojih početaka, Institut se ‘nametnuo’ na znanstvenoj sceni Hrvatske, Europe i svijeta kao relevantan čimbenik za istraživanje Jadranskog mora, ali istovremeno kao simbol očuvanja ekologije i zaštite. Svojom prisutnošću podsjećaju koliko je važno brinuti se o onome čime smo blagoslovljeni – naglašava. Vjeruje kako je novi zamah u radu Instituta dalo pripajanje Sveučilištu u Dubrovniku. Mladim ljudima je osnivanjem studija akvakulture omogućeno nastavak obrazovanja čime se slijede znanstveni dosezi ove važne institucije.

Na svečanosti je o povijesti Instituta govorio dr. sc. Nenad Jasprica, dok je stučno predavanje o Jadranu održao prof. emeritus s Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu Damir Viličić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist