DuList IN

FOTO/VELIČANSTVENI JUBILEJ 20 godina malvasije dubrovačke obitelji Crvik

FOTO/VELIČANSTVENI JUBILEJ 20 godina malvasije dubrovačke obitelji Crvik

Tridesetak bliskih prijatelja i poslovnih partnera okupilo se na vinokušnji u četvrtak, 14. ožujka u hotelu Excelsior. Povod je bio lijepi jubilej obitelji Crvik, odnosno obilježavanje 20. berbe njihove malvasije dubrovačke. Za uzorcima su posegli duboko u svoju arhivu, te nam ovim kušanjem ukazali na izniman potencijal malvasije kroz dugo odležavanje.

Vinokušnja je započela svježom berbom Malvasije Tezoro iz 2018. godine, da bi u prvom krugu dala presjek onih iz 2017., 2015., 2013. i 2011. godine. Već se kod ovih vina pokazala iznenađujuća živost, sjajan organoleptički razvoj i potencijal za daljnjim odležavanjem. Drugi krug išao je od berbe 2010., 2009., 2008., 2007., 2003. sve do najstarije berbe na kušanju, one iz 2001. godine. A dogodilo se još veće iznenađenje nego kod prethodnog – izvrsna struktura vina, živost i arome usporedive s “velikim” bijelim vinima iz najboljih svjetskih vinorodnih regija. Za kraj kušanja bila je “pretpremijera” malvasije odležane u barrique bačvi iz 2018. godine koja je napravljeno isključivo za ovaj jubilej, te tri berbe (2017., 2016., 2015.) prvog narančastog vina s krajnjeg juga Hrvatske, Malvasije Blasius.

Treba napomenuti da je iznenađenje kod uzvanika najviše izazvala činjenica da se malvasija većinom proizvodi kao svježe, jednogodišnje ili dvogodišnje vino, te zapravo nikad nije praćen njen razvoj kroz tako puno godina. Možemo samo zaključiti da su sudionici ove degustacije bili pravi sretnici, jer zbog vrlo malog broja boca koje su postojale u arhivi, teško da će se ovakva vinokušnja ikada ponoviti.

Jedino što je na kraju preostalo je duboki naklon, zahvala i dugi pljesak obitelji Crvik od strane svih sudionika na ovom nezaboravnom iskustvu i njihovom predanom radu.

Foto: Tonči Plazibat

Pročitajte još

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist

Dubrovački zet najavio predstavu o kraljici estrade – Seve nacionale

Dulist