Kultura

FOTO Umjetnik koji prkosi užasima ratne Sirije izlaže u Dubrovniku

FOTO Umjetnik koji prkosi užasima ratne Sirije izlaže u Dubrovniku

Međunarodna izložba ”Ljubav u Damasku”, sirijskog umjetnika Eliasa Ayouba otvorena je u srijedu u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović, rekao je kako je slikarstvo ovog mladog umjetnika vezano i ratna iskustva koja je doživio.

– Mladi umjetnik Elias Ayoub koji privremeno, zbog rata u Siriji, živi u Moskvi gdje je nastavio svoje školovanje, rodom je iz Damaska. Njegovo je slikarstvo kombinacija realističnog i apstraktnog prosedea, ali motivski vezano uz osobna iskustva, rodni grad, rat, sjećanja iz djetinjstva i slično. Sretan sam sto je ova izložba priređena, osobito zbog činjenice da je umjetnik oduševljen prilikom da izlaže u Europi, a posebno je fasciniran Dubrovnikom i Umjetničkom galerijom –  rekao je Ivanović.

Sam autor Elias Ayoub rekao je kako on svojim djelima prkosi ratu.

– Svaki umjetnik ima svoju viziju i kroz sebe izražava sve što vidi. Kroz moja djela možete vidjeti neobične motive jer nastojim biti oko teme rata, ali i nasuprot njega – rekao je Ayoub.

Na izložbi je predstavljen slikarski opus umjetnika nastao u posljednje dvije godine. Riječ je o figurativnom slikarstvu koje se na trenutke odmiče prema apstrahiranju, a u njemu se tematizira sadašnja situacija rata koji se odvija na području odakle potječe.

Kako su naveli iz Umjetničke galerije Dubrovnik, ”likovnom gramatikom umjerenog kolorizma naznačuje se otvaranje prema žudnji i mogućnosti ukidanja / poništenja rata koji se ‘dokumentira’ slikama. Ayoub radi i alegorijske scene kojima ulazi u prostore fantazije – prostore vječnog mira. Tema je recentna i stvarna, a kompozicije svjedoče zbilju i pomiču se od nje u mekoću imaginarnog i liričnog čime se opisuje žudnja za životom u vlastitoj zemlji”.

Elias Ayoub rođen je 1986. u Damasku u Siriji, a godine 2009. diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti, Damask. Tijekom 2012. i 2013. godine radio je kao predavač na Fakultetu likovnih umjetnosti u Damasku, a od 2014. radi magisterij u ruskom ”Kursk State University”. Ayoubove slike su u vlasništvu državnih muzeja u Rusiji, Siriji i privatnim zbirkama u Siriji, Libanonu, Rusiji, Egipatu, Kataru, Bahreinu, Francuskoj i Danskoj.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 5. ožujka 2017. godine.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist