Kultura

FOTOGALERIJA Dubrovačka kultura predstavljena u Milanu, slijedi dolazak Držićevih rariteta u grad

FOTOGALERIJA Dubrovačka kultura predstavljena u Milanu, slijedi dolazak Držićevih rariteta u grad

Središnja svečanost u Milanu povodom 25. obljetnice bilateralnih diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske republike te Dana državnosti Republike Hrvatske, organizirana od GKRH u Milanu u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Gradom Milanom, održana je u utorak navečer u milanskoj palači Seicentro, koju je na dispoziciju stavio Grad Milano.

Dubrovnik je bio u središtu bogatog cjelodnevnog kulturno-umjetničkog programa i to kroz prizmu života i stvaralaštva dvojice znamenitih Dubrovčana – znanstvenika i diplomata Ruđera Boškovića i komediografa Marina Držića, rođenih Dubrovčana koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji, ali i kroz sudjelovanje brojnih dubrovačkih ustanova u kulturi i umjetnika, između ostalih Doma Marina Držića, Umjetničke galerije Dubrovnik, Dubrovačkog simfonijskog orkestra i Kazališta Marina Držića.

Nakon što je ispred crkve Santa Maria Podone u centru Milana u utorak ujutro svečano, uz nazočnost visokih hrvatskih, i talijanskih prestavnika gradskih, vjerskih i vojnih institucija te konzularnog zbora Grada Milana i njegova dekana, otkrivena spomen ploča Ruđeru J. Boškoviću, i to u godini kada obilježavamo 230. godišnjicu smrti ovog velikog astronoma, fizičara i diplomata, središnji dio svečanosti priređen je u milanskoj palači Seicentro, a pred brojnim uzvanicima i gostima iz obje države Republika Hrvatska i Grad Dubrovnik predstavljeni su u punom književnom, glazbenom, dramskom i likovnom izričaju.
U ime Grada Dubrovnika prisutnima se obratila zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, dok je u ime Turističke zajednice Grada Dubrovnika pozdravni govor održala direktorica Romana Vlašić. Prisutne je pozdravila generalna konzulica Republike Hrvatske u Milanu Iva Pavić, domaćin događaja.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić kazala je kako je ovo važan dan za gradnju prijateljskih odnosa i suradnje između dva grada i dvije susjedne zemlje. Uputila je zahvalu Generalnom konzulatu i Generalnoj konzulici Pavić na inicijativi te Gradu Milanu na pokroviteljstvu ove svečanosti.

-Dubrovnik je kroz svoju dugu i bogatu povijest iznjedrio mnoge velikane, a osim u diplomaciji, trgovini i pomorstvu Dubrovačka republika dala je i slavne umjetnike, pjesnike, među njima najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića, ali i znanstvenike svjetskog glasa poput Ruđera Boškovića – rekla je zamjenica Tepšić. Istaknula je da je Grad Dubrovnik ponosan što ima priliku prezentirati djelić svoje bogate kulture putem dubrovačkih umjetnika: glazbenika, slikara, glumaca koji su nastupili u Milanu.

-Predstavljajući Dubrovnik u Milanu, avangardnoj talijanskoj metropoli, želimo svjedočiti bogate kulturne odnose koje su tijekom stoljeća postojali između Hrvatske i Italije i koje se danas potvrđuju u europskoj dimenziji – čuvar ideja jedinstva, uzajamnog razumijevanja i trajnog prijateljstva među naša dva naroda. Zbog svega toga, čvrsto sam uvjerena da i danas među nama postoje nove mogućnosti uzajamne suradnje, posebno na ekonomskom, znanstvenom i kulturnom planu – rekla je generalna konzulica Iva Pavić.

U glazbenom dijelu uzvanici su imali prigodu uživati u izvedbama Gudačkog kvarteta Dubrovačkog simfonijskog orkestra u sastavu: Đana Kahriman, violina; Iva Vukić, violina; Šimun Končić, viola i Mihaela Čuljak, violončelo. Kvartet je izveo djela dubrovačkih skladatelja Luke Sorkočevića i Ivana Jarnovića, a večer se nastavilo dramskim programom Kazališta Marina Držića prizorom iz Držićeve komedije Skup redatelja Ivice Kunčevića. Podsjetimo, starca Skupa igra Branimir Vidić, dok Kamila utjelovljuje Hrvoje Sebastijan. Uslijedio je scenski nastup učenika Gimnazije Dubrovnik, Antonija Mustahinića i Karla Krilanovića, koji su zaista pobrali aplauz, a nastup su izveli pod mentorstvom profesorica Lucijane Pendo i Matilde Perković. Oni su upriličili sjajne male ćakule dubrovačkih velikana Marina Držića i Ruđera Josipa Boškovića.

Središnji dio programa ove lijepe večeri bio je posvećen likovnoj umjetnosti. Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović otvorio je izložbu akademskog slikara Tonka Smokvine iz ciklusa ‘Nemir’, koji predstavlja ciklus slika nastalih na granici figuracije i apstrakcije. Inspirirane pejzažem poluotoka Pelješca, ove su slike koloristički bogate posvete umjetnikovoj majci. Slikar Tonko Smokvina pripada generaciji mlađih renomiranih hrvatskih umjetnika koji redovito izlaže u muzejima i galerijama u domovini i inozemstvu.

Uslijedio je dio posvećen Ruđeru Boškoviću i Marinu Držiću kao primjeru međusobnog prožimanja dviju obala jadranskog mora.Tako je predstavljen prijevod na talijanski jezik knjige ‘Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike’ autora Stjepana Špoljarića, izdane u nakladništvu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske – Diplomatske akademije, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Gimnazije Dubrovnik.

Duboki trag koji je ovaj svjetski um ostavio zalog je i današnjeg povezivanja Hrvatske i Italije, pa tako i gradova Dubrovnika i Milana. U istom kontekstu valja promatrati i najvažnijeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Njemu u čast će biti predstavljena suradnja između Doma Marina Držića iz Dubrovnika i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana. Ta se suradnja ogleda u posudbi triju vrijednih rariteta iz milanske knjižice – prvih i jedinih preostalih izdanja, editiones principes, Držićeve Tirene i Piesni Ljuvene dubrovačkom Domu Marina Držića. O najvećem hrvatskom komediografu, posudbi raritetnih izdanja i skorašnjem posjetu Dubrovniku govorili su ravnateljica milanske nacionalne knjižnice Braidense Maria Goffredo, ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić i istinski prijatelj Grada Dubrovnika i RH iz Milana, odvjetnik Cristiano Pambianchi.

Mlađe generacije također su uživale u upoznavanju hrvatskog komediografa kroz projekt #držićevgrad u suradnji Gimnazije Dubrovnik i Doma Marina Držića. Učenici Gimnazije Dubrovnik pod mentorstvom prof. Ane Njirić, suradnicom Leksikona Marina Držića, istražili su koji su prostori grada i u kojem kontekstu spomenuti u Držićevim dramskim tekstovima, ovoga puta prikazani kroz izložbu hrvatske ilustratorice Andreje Petrlik Huseinović, hrvatske kandidatkinje za nagradu Astrid Lindgren za 2017. i H.C. Andersen za 2018. godine, a koja je ilustrirala knjigu Luka Paljetka o Marinu Držiću u izdanju Matice Hrvatske, Ogranak Dubrovnik.

Sjajan program završio je turističkom i enogastronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika, tijekom kojeg je direktorica Romana Vlašić dodatno predstavila biser Mediterana.

Ovaj važan dan posvećen RH i Dubrovniku u Milanu, rezultat je sinergije hrvatskih i talijanskih institucija, institucija Grada Dubrovnika i brojnih prijatelja iz Milana, a u Italiji će ostaviti trajne tragove: spomen ploču Ruđeru J. Boškoviću i knjigu o njegovim diplomatskim vještinama.

U Milanu ostaju i dvije vrijedne izložbe koje će se moći razgledati do 3. srpnja ove godine u prostorijama Palazzo Seicentro.

Sve to, uz skorašnji dolazak Držićevih rariteta u Dubrovnik, dodatni je zalog za buduće mostove između dva grada – Dubrovnika i Milana i dvije susjedne i prijateljske zemlje – Italije i Hrvatske, kako je to naglasio ravnatelj Matić.

Predstavljena je suradnja između Doma Marina Držića i Nacionalne knjižnice Braidense iz Milana, u kojoj se i danas čuvaju tri vrijedna izdanja Držićevih djela, a koja se ogleda upravo u posudbi tih djela i njihovom izlaganju u Dubrovniku. Povodom 450. obljetnice njegove smrti, o najvećem hrvatskom komediografu, posudbi raritetnih izdanja i skorašnjem posjetu Dubrovniku govorili su ravnateljica milanske nacionalne knjižnice Maria Goffredo, ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić i odvjetnik Cristiano Pambianchi iz Milana, istinski prijatelj Dubrovnika i Hrvatske.

Gospodinu Pambianchiju odlikovanje Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u području kulture uručili su Renata Margaretić Urlić iz Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Iva Pavić, generalna konzulica RH.

Uz opipljive i trajne znakove ovog događaja u Milanu – spomen ploču posvećenu Ruđeru J. Boškoviću i knjigu diplomata Stjepana Špoljarića – izložbe Tonka Smokvine i ilustratorice Andreje Petrlik Huseinović ostat će otvorene do 3. srpnja te tako biti dostupne široj javnosti za razgledanje i upoznavanje s Hrvatskom, Dubrovnikom i našom kulturom.

U sklopu ceremonije obilježavanja 25. obljetnice uspostave hrvatsko–talijanskih diplomatskih odnosa te obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske posvećenog Gradu Dubrovniku u Milanu, Gradu Dubrovniku i ravnatelju Doma Marina Držića Nikši Matiću uručene su zahvalnice. Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u ime Grada Dubrovnika primila je zahvalnicu za nesebični doprinos dok je ravnatelju Nikši Matiću zahvalnica uručena za dragocjeni doprinos u koordiniranju ustanova u kulturi Grada Dubrovnika prilikom programa obilježavanja.
Program u Milanu završio je turističkom i enogastronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika – Grad za sva godišnja doba – u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

MNJ/GD

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist