DuList IN

FOTO U subotu će se zaigrati robotička alka!

FOTO U subotu će se zaigrati robotička alka!

Robotika kao disciplina u tehničkoj kulturi obuhvaća i na jedan način sublimira ono što se događa po pojedinim njenim granama. Ona sadržava i programiranje, modelarstvo, sve ono što je potrebno kako bi se napravio složeni tehnički pothvat. Ovaj RoboCup organiziran je u suradnji sa Hrvatskim robotičkim savezom, Dubrovačko neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom, a škola partner je OŠ Lapad, stoga se zahvaljujem svima njima, jer je uspjeh dovesti nešto ovakvo u Dubrovnik – kazao je na današnjoj press konferenciji predsjednik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik Kristijan Pavić.

U ovu subotu, 22. ožujka u Sportskoj dvorani u Gospinom polju održat će se 3. kolo Hrvatske lige robotičara ‘RoboCup Dubrovnik Open 2014.’. Domaćin je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije, a svi zainteresirani natjecanje će moći pratiti besplatno između 10 i 19 sati.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako naša županija podržava robotiku kao disciplinu te je čestitao na ovom iznimnom uspjehu.

Biti domaćin ovakvom događaju kao što je RoboCup 2014. je na ponos, a siguran sam kako će proći izvrsnoi i kako će biti poticaj na bolje upoznavanje robotike, budući da je ona relativno nepoznata kod nas – kazao je župan te dodao kako ovo smatra bitnim događajem za grad i županiju.

– Na RoboCupu će biti i robotička alka, a htio bih spomenuti da se kroz povijest igrala alka i u Dubrovniku te postoje zapisi o tome. Stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će se ona odigrati na ovoj manifestaciji – zaključio je župan.

Jelena Vlahović iz Zajednice tehničke kulture Dubrovnik objasnila je u brojkama kakav će biti subotnji RoboCup.

Bit će ukupno 26 timova osnovnih škola, 13 timova srednjih škola, te tri ekipe odraslih, koji su najčešće mentori timova. Radi se o nekoliko disciplina, Rescue A i Rescue B, gdje se sudionici bave simulacijom stvarnih situacija traganja za žrtvama. Najtecanja se odvijaju u dvije arene koje će biti postavljene u dvorani, a sudionici moraju proći određene labirinte, pronaći žrtvu i odvesti je na sigurno mjesto – kazala je Vlahović.

Također je dodala kako su se hrvatski robotičari uključili u savez robotičara 33 države svijeta, što je izniman uspjeh.

Prošle godine u Nizozemskoj prvo i drugo mjesto osvojila su dva hrvatska tima, kazala je Vlahović, te naglasila kako su prije dvije godine u Austriji sedam timova iz Hrvatske osvojilo svih sedam mjesta na natjecanju!

Ravnateljica OŠ Lapad Mirjana Kaznačić istaknula je kako u njihovoj školi prihvaćaju sve oblike rada koje učenici prihvaćaju i koji doprinose njihovoj kreativnosti, te tako i ovom prigodom prihvaćaju širenje krativnosti na RoboCupu.

Imamo tu čast biti škola partner, što i nije tako neočekivano budući da je naša škola već godinama domaćin brojnim natjecanjima iz tehničke kulture, te da njihovi učenici često osvajaju nagrade iz ovih područja znanosti – zaključila je ravnateljica.

OVDJE možete pogledati raspored timova i program događanja.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist