Kultura

FOTO U Saloči od zrcala zaživjelo ‘Sjećanje na Milana Milišića’

FOTO U Saloči od zrcala zaživjelo 'Sjećanje na Milana Milišića'

Dvadeset i pet godina prošlo je od smrti velikog i neprežaljenog pjesnika Milana Milišića, često navođenog kao prve civilne žrtve rata u Dubrovniku.

Njemu u čast, u Saloči su se okupili njegovi prijatelji, poznanici, ljudi koji su ga na bilo koji način poznavali, kako bi u zajedničkoj večeri prikupili sve ono što ih uz Milana veže.

Iz negove biografije možemo saznati kako je ovaj svestrani umjetnik rođen 6. srpnja 1941. godine, a školovao se u Dubrovniku i Beogradu, gdje je na Filološkom fakultetu završio studij svjetske književnosti. Bio je poet-in-residence na Sveučilištu NYU (New York University) i na Amherst-u u SAD-u.

Milišićev raznovrsni književni rad obuhvaća poeziju, eseje, putopise, dramska djela i književne reportaže. Bio je prevoditelj s engleskog jezika. Između ostalih preveo je neka od djela Tolkiena (zajedno s Mary Martin), Robert Frosta i Harold Pintera. Dubrovačko Kazalište Marina Držića je 1975. godine izvelo Milišićevu dramu ‘Lov na bljedolikog’. Uređivao je omladinski list Laus i časopis Dubrovnik i radio kao kazališni dramaturg. Bio je član Društva hrvatskih književnika i hrvatskog Centra PEN-a.

1984. godine je dubrovački omladinski list Laus objavio Milišićev tekst ‘Život za slobodu’ za koji ga je dubrovački SUBNOR optužio za ‘napad na tekovine socijalizma i NOR-a’. Milan Milišić je osuđen na godinu dana i šest mjeseci uvjetne zatvorske kazne.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist