Kultura

FOTO/U OLOVNO NEBO Pustoš Arktika na platnu Zlatana Vehabovića

Prva dubrovačka izložba autora Zlatana Vehabovića ‘U olujno nebo’ otvorena je ovog četvrtka u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

-Zlatan Vehabović pripada mlađoj generaciji hrvatskih slikara. Njegovi radovi krase mnoge privatne i nacionalne zbirke i kolekcije. Poznanstvo sa Zlatanom seže još iz studentskih dana kada sam imao priliku svjedočiti njegovom predanom radu koji je prepoznat kako od kolega, tako i od profesora. Izložba ‘U olujno nebo’ zapravo je nadogradnja njegove zagrebačke izložbe u Umjetničkom paviljonu održanoj prošle godine – rekao je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Tonko Smokvina.

Naglasio je kako su i neka djela na izložbi po prvi put dostupna javnosti.

– Slikarstvo je u 21. stoljeću doživjelo svoj preporod. Međutim, zanimljivo je da mladi umjetnici svoju inspiraciju nisu našli u titanskoj povijesti slikarstva od pećina do kraja 20. stoljeća i proklamirane smrti slikarstva, već zapravo u medijskoj umjetnosti. Što je fantastično na ovoj izložbi, a što nismo imali u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i što nisam predvidio je što, lijevo i desno od mene su projekcije fotografija koje je Zlatan slikao u svom putovanju na kraj svijeta i koje su poslužile kao osnova slikarskih kompozicija ovdje. Fotografija je učila od slikarstva, a slikar uči od fotografije – rekao je kustos izložbe i ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi.

– Zanimljivo je da od 2011. do 2019. Zlatan neprestano drži kvalitetu, ne gubi se u neprestanim mijenama na hrvatskoj suvremenoj sceni i pokazuje još jednu iznimnu izložbu, koja predstavlja zapravo proširenu verziju izložbe ‘Tamno bijela zemlja’ – izjavila je kustosica izložbe i povjesničarka umjetnosti Jelena Tamindžija.

Pri otvorenju sam autor se zahvalio svima prisutnima i rekao da je iznimna čast izlagati u Dubrovniku.

Premijerna izložba ‘U olovno nebo’ predstavlja slike i fotodokumentaciju nastale povodom umjetnikove ekspedicije na Arktiku tijekom Vehabovićevog jednomjesečnog sudjelovanja na umjetničkoj rezidenciji The Arctic Circle, istoimene američko-nizozemske nevladine organizacije sa sjedištem u Brooklynu 2016. godine.

Podsjetimo, Zlatan Vehabović rođen je 31. ožujka 1982. godine u Banja Luci, Bosna i Hercegovina. U Zagrebu je 2000. godine završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera. Iste godine dodijeljena mu je nagrada za najbolji diplomski rad. Živi i radi u Zagrebu, a za svoje radove dobio je mnoga priznanja i nagrade.

Izložba će ostati otvorena do 13. lipnja ove godine.

Đivo Glanz

Pročitajte još

‘JEZIKU JE SVEJEDNO’ Predavanje o hrvatskom između znanosti i ideologije

Dulist

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija