Grad

FOTO U Male braće 24 sata za Gospodina

FOTO U Male braće 24 sata za Gospodina

Molitvena inicijativa „24 sata za Gospodina“ koja se drugi put održava u Dubrovniku započela je u petak, 4. ožujka u crkvi Male braće.

Susret je počeo pobožnošću križnog puta, nastavljen je euharistijskim slavljem i produžen molitvom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom tijekom slijedeća 24 sata.

Misu otvorenja molitvene inicijative predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji je u propovijedi naglasio kako su slijedeća 24 sata prigoda za povratak Gospodinu u korizmenom vremenu i Godini milosrđa. Napomenuo je kako i papa Franjo poziva sve, posebice mlade, da se kroz sakrament Pomirenja vrate Gospodinu. Rekavši kako nije moguće niti se očekuje da vjernici sva 24 sata provedu u crkvi u molitvi preporučio im je da kroz te sate bar malo poslože stvari u svom životu. Upozorio je pri tom na opasnost stavljanja nekog ili nečeg drugog ispred Boga u svom životu, te pozvao vjernike da bar slijedeća 24 sata stave Boga na prvo mjesto. Uz povratak Gospodinu, naredna 24 sata su prigoda za boravak u Božjoj prisutnosti i slušanje Gospodina, a potom i širenje te spoznate Božje ljubavi drugima kroz duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Prije mise okupljenom mnoštvu vjernika obratio se mr. don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju koje je organiziralo „24 sata za Gospodina“ u Dubrovniku. Pročelnik Šljivić je istaknuo kako se čovjek često osjeća nemoćan pred uznemirujućim slikama ljudske patnje. Dodao je kako zajedničkom molitvom sa zemaljskom i nebeskom Crkvom, pomoći potrebnima i osvještavanjem svoje potrebe za Božjom pomoći, vjernici kroz slijedeća 24 sata mogu produbiti svoju vjeru i odnos s Gospodinom, kako ne bi upadali u tugu i osjećaj nemoći te kako ne bi dopustili da ih obuzme ravnodušnost na koju i Papa upozorava.

Križni put predvodio je dominikanski prior fr. Matijas Farkaš uz pomoć mladih koji su nosili križ i svijeće te čitali razmatranja o muci Isusovoj uz 14 postaja. Zbor mladih predvodio je liturgijsko pjevanje.

Nakon mise otvorenja izložen je Presveti Oltarski Sakrament, a prvi sat molitve animirali su mladi Dubrovačke biskupije.

Crkva Male braće bit će otvorena cijelu noć i cijeli slijedeći dan, a skupine vjernika izmjenjivat će se svakoga sata u molitvi. Sudjelovat će tako vjernici gradskih župa, redovničkih zajednica i molitvenih skupina, a svi su pozvani da dođu i pomole se u crkvi Male braće u vrijeme kada njima odgovara i tako se odazovu pozivu pape Franje na kontinuiranu zajedničku molitvu u isto vrijeme u cijeloj Crkvi. Tijekom ove inicijative vjernici će se moći i ispovjediti.

Molitvena akcija „24 sata za Gospodina” bit će zatvorena euharistijskim slavljem u subotu, 5. ožujka u 19 sati kojeg će predvoditi biskup Uzinić.

Ovu molitvenu inicijativu za cijelu Katoličku Crkvu pokrenulo je Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist