Grad

FOTO U kakvom su stanju dubrovačke plaže?

FOTO U kakvom su stanju dubrovačke plaže?

Bez obzira na ukupan turstički sadržaj koji se nudi u Dubrovniku, turisti će se ipak po dolasku prvo uputiti – na plažu.

Plaže su ogledalo stanja turizma u gradu koji je trenutno među najpopularnijim destinacijama, po svim svjetskim recenzijama. Ipak, jesu li plaže spremne za sezonu? DuList je obišao dubrovačka top kupališta, a situacija je, reklo bi se, ‘li-la’.
Kupalište koje je već mjesecima u žiži javnosti definitivno je ‘Vlahušićeva plaža’ na Mandraču, koja već mjesecima nalikuje na sve, samo ne na plažu. U veljači ove godine posjetili smo Mandrač, uređen prošle godine za dvjestotinjak tisuća kuna, koji izgleda baš kao da u njega nije uloženo ništa. Čempresi koji su posađeni su redom izvaljeni i osušeni, a količine smeća koje se ‘nataložilo’ kroz nekoliko mjeseci jednostavno odbija bilo kojeg posjetitelja/kupača. Utjecaj nevremena vidljiv je na svakom koraku i do dan danas, a još uvijek se vide i komadi asfalta koji polako, ali sigurno ostavljaju dojam kao da se plaža vraća u prvobitno stanje, mjesto gdje se odlagao građevinski otpad.
Ovo je plaža na kojoj će komunalci zaista imati pune ruke posla za uređenje pred glavnu sezonu, jer ona kupališna je već započela!

Bolje ikad nego nikad
Ostale plaže, kojih na dubrovačkom području ima poprilično, također su ‘u radovima’, uređuju se i pripremaju. Doduše, ovi radovi su se mogli odraditi i prije, ali kako se kaže – ‘bolje ikad nego nikad’.
Tako Banje, pješčana oaza kraj Grada i mjesto koje će se naći na većini razglednica iz Dubrovnika, uređena je i spremna za sezonu, na stranu to što je izgubila domaći đir i postala okupljalište orjentirano isključivo strancima, s tek pokojim ‘domaćim turistom’.
Koje plaže odabrati?
U foto-inspekciji, oku najugodnija je definitivno plaža hotela President, s uređenim pješčanim dijelom i atraktivnim izgrađenim mulom. Plaža hotela Neptun tradicionalno je spremna za sezonu, no kako većina dubrovačkih hotela ima vlastite plaže, očekivano je da su one u skladu s ponudom samih hotela.
Uvala i Copacabana tek imaju zasjati za sezonu – radovi su u tijeku, tobogan je u Uvali opituran, a kupači se pomalo skupljaju.
Kako u gradu postoji baš svaki tip plaže, od pješčanih, šljunčanih, stjenovitih, pa čak i betoniranih, svatko može odabrati nešto za sebe. Uz to, kristalno čisto more koje je uglavnom na vrhu najčišćih u cijeloj Hrvatskoj, a kvaliteta znanstveno dokazana prema standardima EU zaista su dobar razlog za kupanjac. Samo da domaće i strance u namjeri odlaska na plažu ne zaustave nimalo privlačni ‘dodaci’ poput smeća, šuta, osušenog bilja…

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist