Aktualno

FOTO: “U Dubrovniku osnažim vjeru u Hrvatsku!”

FOTO: "U Dubrovniku osnažim vjeru u Hrvatsku!"

Svečana akademija Dani pobjede, na kojoj je prisustvovao i Predsjednik države dr. Ivo Josipović, održala se danas u Kazalištu Marina Držića s početkom u 14 sati.

Uvod u Svečanu akademiju bio je mimohod sa zastavama postrojbi koje su sudjelovale u oslobađanju najjužnijeg dijela Hrvatske.
Program u Kazalištu započeo je Himnom Republike hrvatske u izvedbi klape Subrenum, da bi se nakon toga sa sjećanjem prikazao video spot Srećka Kljunka, „Mojim prijateljima“.

Nakon toga su po protokolu slijedili pozdravni govori Nikole Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije, generala-bojnika Nojka Marinovića te Iva Josipovića, Predsjednika RH  i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Župan je pozdravio sve prisutne u publici, te istaknuo kako moramo slaviti hrabrost naših branitelja i iskazivati neprestano poštovanje za žrtvu invalida, logoraša i svih stradalih civila, staraca, djece.

– Pobijedili smo jer smo voljeli svoju domovinu i za njenu slobodu bili spremni podnijeti žrtvu. – istaknuo je Dobroslavić. Također se dotakao pitanja povezanosti juga s ostatkom države te pitanja ulaska Hrvatske u EU.

General-bojnik Nojko Marinović detaljno se prisjetio svih bojišta i akcija koje su bile bitne za oslobođenje hrvatskog juga. Prisjećajući se godina rata, i uspoređujući ih s današnjim godinama, za kraj govora naglasio je:

– Učite djecu, a i mi sami učimo se da pamtimo, a ne da mrzimo, jer je mržnja golemi teret.

Ivo Josipović je istaknuo kako svakim posjetom Dubrovniku osnaži svoju vjeru u Hrvatsku. Naglasio je također kako Hrvatska može i mora biti jaka, kao prava buduća članica EU, dodavši još kako je Dubrovnik pokazao uspješnost u turizmu i dokazao svoj razvoj i svoju viziju.

– Kao što je Hrvatska pobijedila u ratu, pobijedit će i u miru. Domovinski rat je nešto o čemu moramo učiti djecu kao primjer kako se voli svoja domovina. Hrvatska će pobijediti u miru jer je sposobna zatomiti svoje osjećaje nakon razaranja. – istaknuo je Josipović  za kraj svog obraćanja prisutnima na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana pobjede.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je poetsko glazbeni recital Nine Hladilo i Hrvoja Sebastijana, glumaca KMD, koji su recitirali pjesme i ulomke pjesama  iz zbirke „Ranjenom Dubrovniku“.

„Cijena slobode“ prezentacija je koju je prisutnima iznio novinar Novog lista Luko Brailo, nekada ratni reporter Slobodne Dalmacije, koji je kroz svoja sjećanja i užasne statistike rata prikazao surovost tadašnjeg života u Dubrovniku.

Nakon toga uslijedila pjesma „Dajem ti srce, zemljo moja“ u izvedbi Ženske klape FA Linđo, te dodjela zahvalnica ratnim postrojbama.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist