Natrag
21.3.2019 17:16

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/U dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba tradicijskog ribolovnog alata

14.12.2018 @ 14:14 Dulist Kultura
18;18

Podijelite:

Uspješna suradnja dubrovačkog i splitskog Prirodoslovnog muzeja ove godine nakon izložbi Lipo cviće uokolo ‘Cvita’ Mediterana i ‘Orhideje Dalmacije’ nastavila se ‘Raznolikosti morskih ribolovnih alata u Hrvata’ koja je u petak posjetiteljima otvorila svoja vrata.

Autorica izložbe je Sanja Vrgoč, a na njoj može se vidjeti čitav spektar tradicijskog alata. Posrijedi su makete mreža plivarica, ali i alat za stajaći ribolov poput vrša, ostiju, mreža stajačica i sl. Mnogi od njih danas nisu u upotrebi zbog zakona EU, ali i rasta industrijske proizvodnje. Primjerice mreža ‘potirača’ zabranjena je za korištenje jer ‘ore’ morsko dno te prilikom hvatanja pridnenih riba uništava tamošnju floru i faunu.

Izložba je prvi puta predstavljena prije četiri godine, a u Dubrovniku je donesen tek manji dio pošto je većina izložaka bila posuđena. Pojedini od njih namjenjeni su za lov isključivo određene vrste ribe po čemu su i dobili naziv. Imamo tako srdelara, girarica, igličara, palimidara, jastogara i druge.

Cilj izložbe očuvanje je velikog bogatstva ribolovnih tehnika i alata od kojih se poneki u Hrvatskoj upotrebljavaju još 955. godine.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana