Kultura

FOTO/U dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba tradicijskog ribolovnog alata

FOTO/U dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju otvorena izložba tradicijskog ribolovnog alata

Uspješna suradnja dubrovačkog i splitskog Prirodoslovnog muzeja ove godine nakon izložbi Lipo cviće uokolo ‘Cvita’ Mediterana i ‘Orhideje Dalmacije’ nastavila se ‘Raznolikosti morskih ribolovnih alata u Hrvata’ koja je u petak posjetiteljima otvorila svoja vrata.

Autorica izložbe je Sanja Vrgoč, a na njoj može se vidjeti čitav spektar tradicijskog alata. Posrijedi su makete mreža plivarica, ali i alat za stajaći ribolov poput vrša, ostiju, mreža stajačica i sl. Mnogi od njih danas nisu u upotrebi zbog zakona EU, ali i rasta industrijske proizvodnje. Primjerice mreža ‘potirača’ zabranjena je za korištenje jer ‘ore’ morsko dno te prilikom hvatanja pridnenih riba uništava tamošnju floru i faunu.

Izložba je prvi puta predstavljena prije četiri godine, a u Dubrovniku je donesen tek manji dio pošto je većina izložaka bila posuđena. Pojedini od njih namjenjeni su za lov isključivo određene vrste ribe po čemu su i dobili naziv. Imamo tako srdelara, girarica, igličara, palimidara, jastogara i druge.

Cilj izložbe očuvanje je velikog bogatstva ribolovnih tehnika i alata od kojih se poneki u Hrvatskoj upotrebljavaju još 955. godine.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist