Natrag
16.2.2019 01:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO U Cavtatu se prisjetili ‘pucanja lopižica’

6.3.2018 @ 7:26 Dulist Županija
12;12

Podijelite:

U Cavtatu, u Kući Bukovac, u sklopu tematskih dječjih likovnih radionica, ovog ponedjeljka prisjetili su se zaboravljenog običaja poznatog pod imenom ‘pucanje lopižica’ ili ‘po Korizme’ koji se u Cavtatu odvijao sredinom korizmene četrdesetnice.

Kako je to nekad bilo, kroz uvodnu riječ o samom običaju, djeci je približio etnolog Ivica Kipre, a s njima su svoja sjećanja podijelili i stariji stanovnici Cavtata.

Na ‘po Korizme’ održavale su se plesne zabave u Domu kulture, a običaj se održao do šezdesetih godina 20. stoljeća. Uz igru i ples, razbijale su se ili ‘pucale lopižice’. Lopiže su bile keramičke posude u kojima se pripremala i čuvala hrana. Tri keramičke posude, lopiže, od kojih su dvije bile napunjene pepelom, a jedna živom kokoši, visjele su sa stropa dok bi ih izabrani parovi zavezanih očiju pokušavali razbiti štapom.

Polaznici dječjih radionica izradili su ‘lopižice’ kao pinjate (posude) u životinjskim oblicima, a bile su napunjene konfetama i bombonima umjesto pepela i kokoši. Slijedila je zatim napeta igra ‘pucanja lopižica’ i ples na način kako se u ranija vremena zabavljalo u Domu kulture. Slatki zalogaj pripremile su cavtajske mame na čemu im se iz Muzeja i galerija Konavala najljepše zahvaljuju!

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana