Kultura

FOTO ‘Treća sreća, treća knjiga Stanka Krnjića’

FOTO 'Treća sreća, treća knjiga Stanka Krnjića'

U srijedu navečer u prepunoj dvorani Hotela Dubrovnik Palace svečano je predstavljena treća zbirka pjesama dubrovačkog pjesnika Stanka Krnjića pod nazivom ‘Kroničar svega’ u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Treća je to knjiga dubrovačkog pjesnika, po zanimanju stomatologa, Stanka Krnjića za koju je pogovor napisao akedemik Luko Paljetak. Djelo je nastavak dugogodišnjeg pjesničkog stvaralaštva ovog dubrovačkog pjesnika, dobitnika nagrada i sudionika mnogih pjesničkih susreta.

– Ovo je treća sreća, treća knjiga Stanka Krnjića. Nevjerojatna je Stankova želja za pisanjem dobre poezije. ‘Korijeni’ su njegova prva knjiga koja je davno izašla, a prije tri-četiri godine objavio je ‘Zrak poprskan narančom’ – napomenuo je Boris Njavro koji je vodio program predstavljanja ‘Kroničara svega’.

– ‘Letim, letim, ali u korijene svoje svaki put sletim’ – prisjetio se Luko Paljetak stihova Krnjićeve prve knjige ‘Korijeni’.

– Kažu da je najteže napisati svoju drugu knjigu. Krnjićeva druga knjiga pojavila se jedanaest godina nakon prve, bio je to ‘Zrak poprskan narančom’ (2012.). Prepustivši se svojoj prirodnoj težnji, neotklonjivoj volji za pjesmom Stanko Krnjić naslovom i ove nove zbirke pjesama deklarirao se kao ‘Kroničar svega’. Preuzima, dakle, na sebe osjetljivu dvostruku zadaću: potrebu za bilježenjem svega što ulazi u njegov lirizirani prostor i nužnost izbora onoga što je u tome svemu jedino važno i može opravdati tu zadaću – istaknuo je Luko Paljetak.

– Čovjek je neodvojiv od riječi, bez njih on je neuhvatljiv. Mreže za hvatanje riječi ispletene su od riječi. U ovoj zbirci Stanko Krnjić uspješno se uhvatio u nju – zaključio je Paljetak.

– Nadam se da ćete se uspjeti pronaći barem u jednoj pjesmi i da će vas bar jedna pjesma ponukati na promišljanje jer to je i jedan od zadataka poezije – zaključio je Stanko Krnjić te se zahvalio svim predstavljačima svoje knjige, ali i svim nazočnima, uključujući i svojoj nekadašnjoj profesorici hrvatskog jezika.

Pred kraj večeri Ljubo Krmek je u čast svoga prijatelja izrecitirao duhovitu pjesmu ‘Kad se bude ženio Stanko Krnjić’ koja je izmamila osmjehe publike.

Stihove odabranih pjesama nove zbirke Stanka Krnjića čitao je glumac Kazališta Marina Držića Frane Perišin, a glazbeni dodir ove svečane večeri dali su Vedran Mezei i Antonio Bratoš.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist