Natrag
18.7.2018 14:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Tražila se karta više za Labuđe jezero na Gradcu

14.7.2017 @ 23:41 Dulist Kultura
52;52

Podijelite:

Nakon desetogodišnje pauze Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu vratio se na Dubrovačke ljetne igre, pa je tako u parku Gradac u petak navečer izvedena uspješnica ”Labuđe jezero” Petra I. Čajkovskog u koreografiji slavnoga Vladimira Malakhova.

Kako su istaknuli iz Igara, Labuđe jezero, najpopularnije djelo svjetskih baletnih repertoara u posljednjih sto trideset godina od svojega nastanka, postalo je sinonim za baletno kazalište. Prva potpuna i spektakularna izvedba baleta održana je 1895. u sanktpeterburškome Marijinskom kazalištu, i od tada nije moguće zamisliti bilo koju svjetsku baletnu kuću koja na svojem repertoaru nema ovu svima zanimljivu priču o princu koji svojom ljubavlju, poslije puno izazova, uspijeva spasiti začaranu princezu i njezino jato labuđih prijateljica iz kandži zloga čarobnjaka Rotbarta. Taj balet je ujedno i jedan od najtežih izazova koji se postavlja pred svaki baletni ansambl i soliste, dok je uloga krhke Odette i zle Odilije ostala vječnim najvišim dometom umjetničke kreacije svake klasične balerine.

Vladimir Malakhov nastupio je kao plesač u dvadeset četiri verzije Labuđeg jezera u različitim koreografijama i različitim kazalištima, a njegovo prvo uprizorenje ovoga slavnog djela, kreirano je upravo za zagrebački baletni ansambl. Mnogi kritičari nazivaju ga plesačem stoljeća, zahvaljujući njegovu liričnom plesnom stilu i savršenoj tehnici. Baletnu je naobrazbu stekao na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljšog teatra, a prvakom je bio u nekoliko prestižnih svjetskih baletnih kazališta, kakva su Balet bečke Državne opere ili American Ballet Theatre te državni baleti u Beču i Berlinu. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih plesačkih i koreografskih nagrada.

Osim večernje izvedbe, publika će ”Labuđe jezero” moći vidjeti i 15. i 16. srpnja s početkom u 21.30 sati.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana