Kultura

FOTO Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja u Žitnici Rupe

FOTO Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja u Žitnici Rupe

Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja naziv je izložbe Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, koja je otvorena ove subote u žitnici „Rupe“.

Autorice izložbe su muzejska savjetnica mr.sc. Branka Šprem Lovrić i viša kustosica i muzejska pedagoginja Tatjana Brlek. Riječ je o nastavku projekta međumuzejske razmjene i suradnje između Dubrovačkih muzeja i Muzeja Hrvatskog zagorja, u sklopu koje je izložba Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja „U stabru ti ljuti zmaje, u granam’ ti soko sivi“ autora Ivice Kipre od konca travnja do sredine lipnja gostovala u Muzeju „Staro selo“ u Kumrovcu .

Dubrovačkoj publici predstavljena je bogata graditeljska baština Hrvatskog zagorja, iznjedrena istraživanjima gradnje tradicijskih kuća zidanih u kamenu lomljencu, hiži zidanki i drvenih kuća, hiži mazanki. Osim očuvane i obnovljene arhitekture kuća prizemnica, pravokutnog tlocrta, građenih od drvenih greda omazanih blatom i obojenih modrom galicom, koje se danas mogu vidjeti kao očuvani i obnovljeni in situ objekti Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a koji su građeni koncem 19. i početkom 20. stoljeća, istraživanjem su obuhvaćene tradicijske kuće i okućnice Hrvatskog zagorja u kojima se i danas stanuje.

Izložba posjetitelje upoznaje s Hrvatskim zagorjem kao gorovitom i brežuljkastom regijom koja se smjestila sjeverozapadno od Medvednice i Kalničke gore, čiji obronci su obrasli bjelogoričnom šumom hrasta kitnjaka, običnog graba, lipe, pitomoga kestena,crne johe, hrasta lužnjaka. U gradnji stambenih i gospodarskih objekta izuzetnu važnost upravo je imao hrast od kojeg su narodni graditelji izrađivali građu za gradnju. Tako su nastajale hiže mazanke, kuće izgrađene od drvenih greda omazane blatom i okrečene modrom galicom, čiji krovovi su bili prekriveni raženom slamom, crijepom biberom ili utorenim betonskim crijepom. Poneke obitelji, čiji standard je dopustio gradnju u kamenu lomljencu, gradile su, ugodne za život, kuće zidanke.

Kroz makete tradicijskih zidanih i drvenih kuća, kao i prikaze gradnje objekata po principu hrvaški ili nemški vugel te prikaze izrade krovova od ražene slame, posjetitelji izložbe „Tradicijska arhitektura Hrvatskog zagorja“ moći će upoznati graditeljsku baštinu Hrvatskog zagorja u bogatstvu baštinjenih vrijednosti. Uz tradicijsku arhitekturu, izložbom je prezentirana i struktura zagorskog sela i to kroz makete I. Novaka.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist