Aktualno

FOTO/TJEDAN KARIJERA Matušić, Matić i Sjekavica o povjesničarima u novom vremenu

FOTO/TJEDAN KARIJERA Matušić, Matić i Sjekavica o povjesničarima u novom vremenu

Panel diskusiju pod nazivom ‘Što znači biti povjesničar u novom vremenu?’ u ponedjeljak su vodili profesorica povijesti i filozofije Katija Matušić, predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marko Sjekavica i ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić, u sklopu Tjedna karijera Sveučilišta u Dubrovniku u prostorima kampusa.

– Cilj Tjedna karijera je da se na svim ili gotovo svim odjelima Sveučilišta u Dubrovniku studentima organiziraju radionice, predavanja i panel diskusije kako bi im se pokazalo, odnosno pojasnilo što mogu očekivati nakon završetka preddiplomskog ili diplomskog studija, i što u našem gradu mogu raditi – panel diskusiju je otvorio Marinko Marić.

Tijekom diskusije sudionici su podijelili svoja profesionalna iskustva u svrhu pružanja perspektive iz prve ruke nazočnim studentima.

– Nakon fakulteta sam bila na stručnom osposobljavanju u Osnovnoj školi Ivana Gundulića u Gružu, i posljednje dvije godine na ekonomiji predajem povijest i etiku učenicima od prvog do četvrtog razreda. Što se tiče samog posla profesora to je stvarno jedan velik izazov i to je posao koji morate voljeti. Novi izazovi, što se tiče samog obrazovanja i u osnovnoj i u srednjoj školi, jesu da učenicima treba na zanimljiv način pojasniti što je povijest i pokazati im da je povijest učiteljica života – poručila je Matušić.

-Ne volim pričati ex cathedra, ali bilo mi je drago odazvati se ovom pozivu jer mislim da primjeri neke multidisciplinarnosti, i snalaženje na tržištu rada s različitim pozadinama i različitim profesijama mogu biti korisni mladim ljudima koji su zaronjeni u studij povijesti Jadrana i Mediterana, a pred njima je zaista velik broj mogućnosti. Po pitanju turističkog vođenja govorim kao predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik, a tu poziciju obnašam već dvije godine. U Dubrovniku nemojte strahovati da nećete naći posao– izjavio je Sjekavica. Također je napomenuo i kako više od desetak bivših studenata trenutno radi na pozicijama turističkih vodiča.

– Jako me veseli da su i profesori među studentima, što je jedan od načina na koji Sveučilište pazi na svoje studente. Nisam povjesničar, ali povijest ne možemo izbjeći. Studirate na kvalitetnom studiju koji će vam otvoriti šire vidike jer znam da je studentima puno stvari nejasno i da se nalaze upravo u onim godinama kada ne znaju kuda i kamo krenuti – rekao je Matić, koji uz završeni studij politologije ima iskustva i s knjižničarskim radom, poglavito na području referiranja.

Panel diskusiji prisustvovali su studenti komunikologije, povijesti Jadrana i Mediterana, i ekonomije. Tjedan karijera traje od 4. do 8. ožujka i uključuje radionice, predavanja i diskusije u zgradama Sveučilišta, a u organizaciji je Centra za karijere.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist