Kultura

FOTO/TEMPERAMENTNI I SLOBODNI Perakovi brodovi uplovili u Galeriju Dulčić Masle Pulitika

FOTO/TEMPERAMENTNI I SLOBODNI Perakovi brodovi uplovili u Galeriju Dulčić Masle Pulitika

U četvrtak u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba dubrovačkog umjetnika Ivana Peraka pod nazivom ‘Brodovi’.

Ciklusom ‘Brodovi’ Perak je nastavio svoje istraživanje metijera, slikane teksture i optičkih senzacija koje uzrokuju točkasti nanosi boje. Ostavši u mediju slike i naizgled jasnom sižeu, autor razgrađuje slikanu formu i dokida figuraciju pa se samo leksičkom sugestijom stvara promatrani motiv, a zapravo je riječ o slojevitim nanosima boje visokih intenziteta i pikturalne vrijednosti čije komponiranje u veće cjeline predominantno nosi ideju apstrakcije. Kao takve, njegove su slike poligoni eksperimenata bojom koji i danas, na početku 21. stoljeća, rezultiraju autentičnim likovnim djelima oslobođenima uobičajenih komparativnih pristupa u odnosu prema dubrovačkoj kolorističkoj tradiciji.

Kustos izložbe, Marin Ivanović, u izložbenom je katalogu između ostaloga zapisao: ‘Motivski definirane kao brodski pramci, slike iz ciklusa Brodovi u najljepšem smislu zbrajaju sva obilježja slikarova zadatka, od rješavanja tehnološko-metodskih problema slike kao medija, preko formalno-stilskih borbi s povijesnošću i materijalizacijom ideja do emocionalno-značenjskih odrednica kojima u umjetnosti pripada uloga teorijskih struktura za šire društveno razmatranje.’

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 28. travnja 2019.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist