Natrag
25.4.2019 02:40

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO/TEMPERAMENTNI I SLOBODNI Perakovi brodovi uplovili u Galeriju Dulčić Masle Pulitika

21.3.2019 @ 21:36 Zvonimir Pandža Kultura
23;23

Podijelite:

U četvrtak u Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je izložba dubrovačkog umjetnika Ivana Peraka pod nazivom ‘Brodovi’.

Ciklusom ‘Brodovi’ Perak je nastavio svoje istraživanje metijera, slikane teksture i optičkih senzacija koje uzrokuju točkasti nanosi boje. Ostavši u mediju slike i naizgled jasnom sižeu, autor razgrađuje slikanu formu i dokida figuraciju pa se samo leksičkom sugestijom stvara promatrani motiv, a zapravo je riječ o slojevitim nanosima boje visokih intenziteta i pikturalne vrijednosti čije komponiranje u veće cjeline predominantno nosi ideju apstrakcije. Kao takve, njegove su slike poligoni eksperimenata bojom koji i danas, na početku 21. stoljeća, rezultiraju autentičnim likovnim djelima oslobođenima uobičajenih komparativnih pristupa u odnosu prema dubrovačkoj kolorističkoj tradiciji.

Kustos izložbe, Marin Ivanović, u izložbenom je katalogu između ostaloga zapisao: ‘Motivski definirane kao brodski pramci, slike iz ciklusa Brodovi u najljepšem smislu zbrajaju sva obilježja slikarova zadatka, od rješavanja tehnološko-metodskih problema slike kao medija, preko formalno-stilskih borbi s povijesnošću i materijalizacijom ideja do emocionalno-značenjskih odrednica kojima u umjetnosti pripada uloga teorijskih struktura za šire društveno razmatranje.’

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 28. travnja 2019.

Komentari

O autoru: Zvonimir Pandža


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana