Zanimljivosti

FOTO/’SVI STE POBJEDNICI’ Školarci pokazali znanje prve pomoći

FOTO/'SVI STE POBJEDNICI' Školarci pokazali znanje prve pomoći

Učenici Osnovne škole Lapad i Gimnazije Dubrovnik pobjednici su 23. Gradskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa u Dubrovniku koje se održalo u subotu u Sportskoj dvorani u Gospinom polju.

– Htio bih vam poručiti da ostanete uvijek mladi i veseli, i ako želite, da se pridružite ovoj ‘vojsci’ Crvenog križa, pogotovo oni koji žive u gradu. Ugodno se provedite, i svi ste pobjednici – natjecanje je otvorio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Živko Šimunović. Natjecatelje je u ime Grada pozdravio i zamjenik pročelnika Upravnog ureda za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Školarci su se natjecali u pismenoj provjeri znanja o međunarodnoj i hrvatskoj organizaciji Crvenog križa, međunarodnog humanitarnog prava, i naravno, prve pomoći. Nakon pismene provjere uslijedio je glavni, praktični dio natjecanja u pružanju prve pomoći u svakodnevnim situacijama, kao što su lomovi uslijed pada, porezotine i slično.

-Moj cilj rada s vama nije da biste vi pobijedili, nego da biste naučili prvu pomoć. I da biste jednog dana vi bili dio ove lijepe priče Crvenog križa, najveće udruge na svijetu. Pomagati potrebnima u bilo kojem području plemenita je stvar. Hranom, odjećom i pružanjem prve pomoći – rekao je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vicko Mihaljević.

Gradsko natjecanje je u sklopu Hrvatskog natjecanja mladih Crvenog križa koje se u subotu održavalo diljem zemlje. U Dubrovniku se natjecalo 16 osnovnoškolskih i 6 srednjoškolskih ekipa od ukupno 132 školarca, i to iz Dubrovnika, Cavtata, Mokošice i ostalih područja županije. Ozlijeđene osobe glumilo je 25 učenika iz Osnovne škole Mokošica.

Pobjednici obiju dobnih skupina ići će na međužupanijsko natjecanje Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije u Makarskoj 6. travnja.

U kategoriji podmladak – osnovne škole:
1. Lapad
2. Mokošica
3. Cavtat
…. Primorje, Mljet, Marin Držić, Gruda, Župa dubrovačka, Ivan, Gundulić, Kuna, Marin Getaldić, Ston, Antun Masle, Slano, Janjina, Trpanj.

U kategoriji mladi – srednje škole:
1. Gimnazija Dubrovnik
2. Biskupijska klasična Gimnazija Ruđera Boškovića
3. Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik
…. Umjetnička škola Luka Sorkočević, Privatna gimnazija i Ekonomska i trgovačka škola Dubrovnik.

 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist