Aktualno

FOTO Svečana akademija Hrvatskog domobrana

FOTO Svečana akademija Hrvatskog domobrana

Povodom obilježavanja 145. obljetnice utemeljenja hrvatskog domobranstva Udruga ratnih veterana Hrvatske, Hrvatski domobran – ogranak Dubrovnik organizirala je Svečanu akademiju s prigodnim programom u samostanu Sv. Klare.

Prisutne je uvodnim govorom pozdravio predsjednik dubrovačkih Domobrana Željko Kulišić rekavši da je ovo dan kojega treba obilježavati, ali i spomenuti što su sve napravili domobrani u novoj hrvatskoj državi.

Naime, započeli su težak i mukotrpan posao obilježavanja svih grobišta od Orsule, Dakse, Mljeta, Vranine, Jakljanja,  Korčule. U narednom razdoblju imaju u planu obnoviti zid na Domobranskom groblju gdje su jutros prije svečanosti položili vijenac za sve poginule u Domovinskom ratu.

Na svečanoj akademiji bio je i povjesničar Josip Jurčević koji je ukratko predstavio svoju knjigu "Lex Perković – spašavanje zločinačke budućnosti".

Također je pozvao sve da budu hrvatski domobrani u narednom razdoblju ali na način da dom brane na legitiman izvorni način, a to je demokracija i briačko pravo – najveća moć i najbolje demokratsko oružje, s tom porukom se zahvalio svima koji su danas došli i čestitao im Dan dubrovačkih branitelja.

Na inicijativu Udruge Hrvatski domobran – ogranak Dubrovnik tijekom veljače 2013. na zapadnom dijelu otoka Jakljan obavljena je ekshumacija čak 214 zemnih ostataka likvidiranih vojnika i mornara. Ironijom sudbine, od potpunog su ih zaborava 'oslobodili sinovi poražene, hrvatske vojske, a iskapanje su obavili sinovi pobjedničke, hrvatske vojske'.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su i prigodne plakete i zahvalnice.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist