Aktualno

FOTO/SVAKA SEKUNDA JE BITNA I ove sezone helikopter će spašavati živote!

FOTO/SVAKA SEKUNDA JE BITNA I ove sezone helikopter će spašavati živote!

S današnjim danom, treću godinu zaredom, počinju s radom medicinski letovi Zrakoplovne jedinice MUP-a na području Dubrovačko-neretvanske županije za ovu godinu.

Tim je povodom na heliodromu Opće bolnice Dubrovnik organizirano razgledavanje helikoptera, a uz to, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luki Luliću uručeni su ključevi za dva nova vozila hitne medicinske pomoći.

-Helikopterska medicinska služba nama je od iznimne pomoći, a pacijentima je spasonosna, jer su naše ispostave jedne od najudaljenijih u Hrvatskoj od najbližih bolnica i mi s našim vozilima ne bismo bez ovog helikoptera mogli poštivati medicinske standarde. Posebno je bitno s obzirom na veliki porast broja populacije tijekom ljeta i posljedično veći broj intervencija koje je potrebno obaviti. Helikopter je spas, a bilo bi lijepo da je cijelu godinu u cijeloj Hrvatskoj ustrojena helikopterska medicinska služba, što se ovdje pokazalo jako dobrim – rekao je Lulić, dodavši kako je prošle godine bilo više od 150 intervencija.

-To su sve vitalno ugroženi pacijenti i velika većina njih je spašena i nastavljaju živjeti bez posljedica što, da nema helikoptera, ne bi baš bila takva statistika – rekao je Lulić te se zahvalio dubrovačko-neretvanskom županu na donaciji dva nova vozila.

-Zanavljamo vozni park i težimo da vozila budu što mlađa. U tome se nastojimo približiti Splitu koji je možda u Hrvatskoj u najboljoj poziciji s vozilima koja su u prosjeku stara tri godine. Trudimo se, a što imamo bolja vozila, bolji je i nivo usluge, a sve za naše pacijente – rekao je Lulić.

Župan Nikola Dobroslavić izrazio je zadovoljstvo što je otvorena treća sezona helikopterske službe hitne medicine u našoj županiji.
-To je rezultat sporazuma Ministarstva zdravstva, MUP-a i DNŽ te naravno Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. To je najbolji način kako pomoći našim sugrađanima, ali i našim turistima, posebno u ljetnim mjesecima kad je povećan broj ljudi, ali nažalost i broj nesretnih slučajeva. Helikopter pokriva cijelo područje županije, ima prednost da se može spustiti na razna područja, dakle ne treba mu ovakav heliodrom. To ubrzava cijelu intervenciju. Znamo kako je samo pet minuta potrebno helikopterskoj i medicinskoj posadi da se uputi nakon dojave, što ubrzava i spašava ljudske živote. Broj od 150 intervencija iz prošle godine pokazuje opravdanost uvođenja ovakve službe te smo zadovoljni što smo pomogli našim sugrađanima – rekao je Dobroslavić.

Kad je riječ o dva nova vozila hitne pomoći, ona će biti korištena za područje Orebića i Janjine. Župan je istaknuo kako će i Grad Dubrovnik u ovoj godini donirati jedno novo vozilo, a sveukupno će ih se nabaviti pet.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Buljević istaknula je kako su dva nova vozila u potpunosti opremljena po europskim standardima.
-Danas obilježavamo i puštanje u rad helikopterske hitne medicinske službe za područje Dubrovačko-neretvanske županije, ali i šire, a imamo i razgledavanje budućeg Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, koji je u fazi izgradnje. Velike su to stvari, jer hitni pacijenti nemaju drugu priliku. Oni će izgubiti život ili će ostati invalidi ako im se ne pomogne najbolje, najkvalitetnije, ali i najbrže. To je bit zlatnog sata – rekla je Grba-Buljević, istaknuvši jako dobru suradnju sa županijom i županom, koji ‘ualež silnu energiju da bi se ovaj sustav održao’.

-Meni je kao doktoru koji 30 godina radi u ovakvom sustavu ovo danas pravi događaj. Posebno se veselim što ćemo u zadovoljavajućem roku izvesti Objedinjeni hitni bolnički prijem i da će bolnica u Dubrovniku dobiti hitni prijem po svim europskim standardima i da će hitni pacijent biti u središtu naših interesa – zaključila je.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist