Aktualno

FOTO/SUMMIT KINA +16 Hrvatska organizator konferencije za ministre prometa u 2020.

Jednom godišnje sastajemo se kako bismo promislili o konkretnim rezultatima suradnje, a uz to uspostavili nove ciljeve za suradnju u budućnosti – rekao je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju ‘Summita Kina +16’, osmog sastanka šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine koji se održao ovog petka u Hotelu Palace.

Sve veći interes vlada za platformu 16+1, što dokazuje da ova ‘vrsta suradnje biva aktivnom, produktivnom i dovodi do stvarnih rezultata’, istaknuo je premijer. Ove godine sastanku se pridružila i Grčka zbog koje je ovaj summit prerastao u forum ’17+1′.

-Ova je platforma vrijedan doprinos odnosu Europe, Europske unije i Kine. Značaj i opseg raste na svim poljima. Vlada Republike Hrvatske podržava generiranje još konkretnih projekata. Svi se možemo složiti da je kineska gospodarska težina i rast važna u stvaranju zamaha svjetske ekonomije – rekao je. Traže se bolji modaliteti kako integrirati gospodarstva dviju strana što bi stvaralo više prilika za otvaranje radnih mjesta.

-Suradnja ’16+1′ je postala platforma za intenzivan politički i gospodarski odnos – Plenković će i dodao: ‘Hrvatska podržava intenzivniji dijalog na platformi povezanosti između EU i Kine’.

-Ohrabrujemo sve zemlje suradnje 16+1 da rade na proširenju ruta povezanosti između našeg i kineskog područja. Time ćemo povećati osnažiti turizam i gospodarstvo te kontakte između ljudi – naglasio je.

Ponosan je što će Hrvatska 2020. biti organizator konferencije za ministre prometa. Kao glavni infrastrukturni projekt istaknuo je naravno Pelješki most kojeg izgrađuje kineska tvrtka čime će se Dubrovnik bolje povezati s ostatkom države. Nada se da će razgovori na summitu doprijeniti razvitku trgovinske razmjene i daljnjem razvoju odnosa.

Pročitajte još

HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Nijedan radni dan nije ‘tipičan’, bitno je ostati ‘hladne glave’

Leona Rašica

KONGO, RUGLO U SRCU GRADA Smeće, smrad, štakori, pijani beskućnik i zgroženi turisti

Iva Dedo

MALO IM JE MJESTA Taksisti u Gružu stajalište ‘proširili’ i na autobusnu stanicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija