DuList IN

FOTO Sudionici Aklapela Masterclassa zapjevali u Slanici

FOTO Sudionici Aklapela Masterclassa zapjevali u Slanici

Slanica u tvrđavi Revelin  sinoć je puna dva sata odzvanjala klapskom pjesmom koju su polaznici prvog Aklapela Masterclassa s dušom pjevali.

A pjevalo se u raznim kombinacijama; budući da je 80-ak sudionika došlo u Dubrovnik na Masterclass kako bi poslušali i razmijenili iskustva sa predavačima i voditeljima radionica, renomiranim imenima klapskog svijeta – Nikola Buble, Rajmir Kraljević, Krešimir Magdić, Marko Rogošić, Ante Rados, Mojmir Čačija, a predvođeni dr. sc. Joškom Ćaletom, kreatorom stručnog dijela Masterclassa i umjetničkim voditeljem festivala Aklapela.

U 20.00 sati počeo je koncert s izvedbama po dvije klapske pjesme ženskih klapa Orca iz Splita i Murtelice iz Novalje, zatim muške klape Croatia koja je u punom sastavu došla čak iz Munchena, te ženskih klapa Peružini s Paga, koju niti paška bura nije spriječila da dođu u Dubrovnik, i klape Kapric iz Zadra.

Drugi dio programa započeo je skladbom ‘Kad sam bio na tvom grobu’, koju su otpjevali polaznici Masterclassa koji su suzvuk gradili u kombinaciji glasova različitih klapa te su se za ovu prigodu nazvali maštovito – Muška kombinacija. To je ujedno bio i uvod u drugi dio programa na kojem su se predstavili voditelji radionica te što su u 2 dana Masterclassa uspjeli prenijeti polaznicima.

Osim tradicionalnih, narodnih napjeva, mogla se čuti i popularna glazba u novim i inovativnim obradama na koje je publika također izvrsno reagirala. Polaznici radionice prof. Nikole Buble izveli su „Ja odlazim draga“ te „Ča je život vengo fantažija“, Zadranin Ante Rados pripremio je sa svojim polaznicima „Zaspalo je siroče“ i „Na me pogled tvoj obrati“. Maestro Marko Rogošić se zahvalio svim polaznicima, pogotovo polaznicama što su se odlučile u tolikom broju za njegovu radionicu, te su otpjevale „Majko mila, majko draga“, „Divojka je zelen bor gojila“ i „Žute kose odgojila“. „Vilo moja“ i zaigranu „Djevojke u ljetnim haljinama volim“ pripremio je sa svojom ekipom mo. Rajmir Kraljević, dok se mo. Mojmir Čačija predstavio sa pjesmama „Materin plač“ i „Lipo ime“. Naš sugrađanin, mo. Krešimir Magdić je za svoje radionice izabrao marijanske napjeve dubrovačkog kraja, te apsolutno doveo koncert do vrhunca dirigirajući izvedbama „Zdrava kraljice“ i „Ivan vodu zakrstio, veselimo se“. Za kraj dvosatnog koncerta svi su sudionici izveli „Cvijet čežnje“. Koncert je završio zahvalom mo. Jošla Ćalete svim sudionicima.

Masterclass završava u nedjelju s okruglim stolom, a klape ponovo očekujemo u Dubrovniku od 10.- 12. travnja na festivalu Aklapela, koji pod UNESCO-ovim pokroviteljstvom, brodi četvrtu godinu zaredom.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist