Aktualno

FOTO/’STRAŠNE ŽENE’ Kako je rubrika feminističkog portala prerasla u društvenu igru

U edukativnoj društvenoj igri kartama Strašne Žene zastupljene su 4 Hrvatice, i to Nada Dimić, Marija Jurić Zagorka, Ivana-Brlić Mažuranić, i nedavno preminula Daša Drndić, pojasnila je Staša Aras, urednica književnog programa Lazareta. Predstavljanje ‘Strašnih žena’ održalo se u petak u sklopu proslave Međunarodnog dana žena u Lazaretima.

– Karte su proizašle iz rubrike Strašne žene na portalu Vox Feminae, koje su prvenstveno imale za ideju izvući iz sjene neka imena žena koje su sudjelovale u formiranju naše današnje civilizacije, na području ljudskih prava, znanosti, književnosti, umjetnosti, kulture, za koja manje znamo – rekla je Aras.

Igra je namijenjena za 2 do 6 igračica ili igrača, uz jednostavna pravila. Karte se slažu iz tri otvorena špila po uzoru na pasijans, a svaka karta ima zapisane kategorije, kao na primjer politika, znanost ili ljudska prava, ovisno o kojoj ženi se radi. Također postoje karte akcije kojima igrač u određenom trenutku može promijeniti tijek igre ili utjecati na bodovanje. Cilj igre je prvenstveno edukativan, i ne odviše natjecateljski, naglasila je Aras.

– Igra je izašla u javnost u ožujku prošle godine. Kampanju javnog financiranja je smislila Gabrijela Ivanov, a prikupljeno je više od 30 tisuća dolara. Karte su na engleskom jeziku, i jako su dobro prihvaćene izvan Hrvatske. Postoji narudžba iz Italije za 10 tisuća špilova – objasnila je Aras.

Strašne žene dio su jedne od najuspješnijih ‘crowdfunding’ kampanja u Hrvatskoj dosad. Izradili su je domaće ilustratorice Sanja Stojković, Rina Barbarić, Tea Šokac, Željka Tkalčec, Ana Kovačić, Ivana Štrukelj, Branka Hollingsworth i Nataša Rašović, u suradnji s programerom i piscem Želimirom Perišem.

Nakon kratke prezentacije sudionici su ostali na druženju uz zakusku, a raspravljale su, između ostalog i o problematici modernog feminizma.

Predstavljanju karata za Strašne žene prethodila je predstava ‘Kaplje’ Studentskog teatra Lero, i projekcija dokumentarnog filma ‘Žene, mediji, nasilje’. Organizatori su Platforma za Lazarete u kojoj sudjeluju Teatar Lero, Udruga Deša i Art radionica Lazareti.

Pročitajte još

Nuncijata dobila butigu, promet će se ‘rješavati’ obećanjima za izbore

Dulist

KRISTIĆ O SLUČAJU PEYTON Gradska uprava godinama skriva činjenice i pere ruke

Dulist

Od Duboke ljute do Plata za 25 minuta, zašto policija ne regulira promet?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija