Aktualno

FOTO Što su danas mališani naučili u laboratoriju?

Odjel za laboratorijsku dijagnostiku Opće bolnice Dubrovnik povodom Međunarodnog dana laboratorijske medicine koji se obilježava 5. studenog organizirao je Dan otvorenih vrata u suradnji s Dječjim vrtićima Dubrovnik, Osnovnom školom Lapad i Gimnazijom Dubrovnik.  

Djeca iz vrtića ‘Škatulica’ danas su učila vaditi krv, ali na plišanom medvjediću. Način je to na koji su djelatnici Odjela za laboratorijsku dijagnostiku odlučili djeci približiti vađenje krvi i otkloniti strah od tog postupka. Osim toga, djeca su imala priliku upoznati se s mikroskopom pomoću kojeg su promatrala crvena i bijela krvna zrnca.

Neki od mališana imali su zanimljive interpretacije onoga čega su vidjeli. Tako je maleni Mateo vidio ‘550 milijuna ljubičastih zmija’, a Roko ih je nazvao ‘produženim ljubičastim točkama’.

– Jednom kad sam vadila krv sam plakala, ali drugi put nisam. Više neću plakati kad budem vadila krv – rekla je malena Nora koja se više ne boji vađenja krvi.

– Plakao sam, ali samo na kraju. Ali to je bilo jednom, više neću – rekao je hrabri Mateo.

Laboratorij su danas posjetili i učenici osmih razreda OŠ Lapad i završnih razreda Gimnazije Dubrovnik kako bi pri izboru daljnjeg školovanja imali jasniji uvid u zanimanje laboratorijskog dijagnostičara. Djelatnici laboratorija upoznali su učenike  s mogućnostima zapošljavanja i daljnjeg usavršavanja i savjetovali upis studija u području laboratorijske medicine.  

Cilj ovih projekata je zainteresirati učenike osnovnih i srednjih škola za rad u laboratoriju te promocija laboratorijske medicine koja je za naše područje važna zbog deficitarnosti svih kadrova u medicinskim laboratorijima. 

Projekti će trajati kroz narednu godinu ovisno o broju zainteresiranih vrtića i učenika osnovnih i srednjih škola za posjet laboratoriju, a održavat će se petkom u između 14.30 i 16 sati. 

 

 

 

 

Pročitajte još

SVEČANO U KATEDRALI GOSPE VELIKE ‘Neka ova Prva pričest bude vaš novi početak’

Zvonimir Pandža

Od ponedjeljka povećan broj polazaka devetke

Dulist

NA ADRESU MINISTARSTVA STIŽU ZAHTJEVI Osam dubrovačkih škola zatražilo zapošljavanje spremačica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija