Grad

FOTO Što se događa u svetištu dubrovačke katedrale?

FOTO Što se događa u svetištu dubrovačke katedrale?

U unutrašnjosti dubrovačke katedrale Gospe Velike već se neko vrijeme odvijaju značajni radovi.

Tako je strata na kojoj je otisnut izgled oltarnoga retabla sa znamenitom Ticijanovom slikom Uznesenja Blažene Djevice Marije dočekala ovog Božića u svetištu dubrovačke katedrale sve koji su je pohodili, kao i one koji su ranije sudjelovali na slavlju otvaranja Godine sv. Vlaha i Izvanrednog jubileja milosrđa. O čemu je riječ?

Kako javljaju iz Dubrovačke biskupije, već se neko vrijeme odvijaju radovi čiji je cilj uređenje glavnoga oltara. Nakon pripremnih radova i izmještanja slika iz svetišta, uklonjena je suvremena biskupska katedra i započelo se s otucanjem žbuke začelnoga zida svetišta.

U idućim se tjednima predviđa ugradnja mramornog oltarnog retabla u neorenesansnome stilu i također mramorne barokne menze s pristupnim stepenicama koji se trenutno nalaze pohranjeni u crkvi sv. Roka. Naposljetku bi se u svetište postavile i nove korske klupe za nedavno popunjeni stolni kaptol. Autor idejnoga rješenja novog-starog izgleda svetišta katedrale je arhitekt Boris Vučić-Šneperger (tvrtka Tablinum) iz Zagreba, a izvođač radova je restauratorski obrt KAPIST iz Dubrovnika kojega vodi restaurator Đivo Dražić.

U dogovoru sa župnikom don Stankom Lasićem i projektantom dogovoreno je da se radovi izvode na način da ne ometaju redovito odvijanje bogoslužja u katedrali. Stoga je prije početka radova u prednjemu dijelu svetišta čitavom visinom izrađena zaštitna skela kako bi se gradilište osiguralo i na nju je postavljena strata na kojoj je otisnut izgled oltarnoga retabla sa znamenitom Ticijanovom slikom Uznesenja.

Sadašnji je izgled svetišta rezultat velike obnove katedrale koja je uslijedila nakon potresa iz 1979. godine. Nakon arheoloških istraživanja izvršena je statička sanacija čitave katedrale i potom novo uređenje svetišta koje je 1985. godine na zamolbu tadašnjega dubrovačkoga biskupa mons. Severina Perneka izradio arhitekt Ivan Prtenjak.

Iako se radilo o svetištu prilagođenome novim liturgijskim propisima, većina se vjernika, svećenika i posjetitelja katedrale nije s njegovim izgledom nikada srodila. Iako je bilo ideja da se svetištu vrati izgled prije posljednje obnove, na konkretne korake trebalo se ipak pričekati.

U veljači 2012. godine uz snažnu podršku biskupa Uzinića i u organizaciji gradske (katedralne) župe održan je Okrugli stol o pitanju svetišta dubrovačke katedrale Gospe Velike. Tom je prilikom bilo okupljeno petnaestak stručnjaka različitih profila (arhitekti, konzervatori, povjesničari umjetnosti, restauratori, svećenici) koji su na temelju stručne argumentacije i analize postojećega stanja unutrašnjosti katedrale donijeli jednoglasan zaključak da mora započeti proces njezina uređenja i resakralizacije. U tome je povratak ranijih elemenata uređenja svetišta (retabl, menza) prepoznat kao osnovni preduvjet.

Na osnovu konzervatorsko-restauratorskih smjernica izrađen je idejni i izvedbeni projekt koji je na ljeto 2015. godine dobio i potrebnu suglasnost Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku te su radovi mogli započeti. Treba napomenuti kako su ovi radovi, nadajmo se, početak uređenja čitave unutrašnjosti prvostolnice kako bi joj se vratio stari sjaj i dostojan izgled.

Tekst i foto: I.V./Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist