DuList IN

FOTO Stipan Ujdur počeo s izradom 3D modela antičke Narone

FOTO Stipan Ujdur počeo s izradom 3D modela antičke Narone

Stipan Ujdur, 64-godišnji umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, nared je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića.

Autori 3D modela i rendiranja su Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena, a za početak su napravljeni Augustov forum, Curia te dio foruma. Slijedi rad na izradi gradskih bedema, koje će trebati postaviti na 3D model geolokaliteta Vida, dijela gdje je bila Narona.

-Rendirano je u SketchUpu NXT Irenderu u 10 slojeva, trajanje izrade jednog snimka prosječno je pet sati. Katastrofalno dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, foto slikanje 3D modela. Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacija u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati ime autora – izjavio je Ujdur.

-Za sada smo nas dvojica iz Opuzena u ekipi, a moguće je proširenje tima s ekipom iz Nizozemske koja trenutno radi na 3D modeliranju klaustra crkve sv. Ivana u Arnhemu. O tome ovisi kada će se priključiti izradi 3D modela Narone. Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za ovo treba mnogo vremena i jača ekipa, potrebna su kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo – istaknuo je Ujdur.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist