Grad

FOTO/ STIGAO FIBROSCAN Od danas bezbolni i brzi pregledi jetre

FOTO/ STIGAO FIBROSCAN Od danas bezbolni i brzi pregledi jetre

Kao rezultat dobrotvorne akcije ‘Fibroscan za Dubrovnik’ danas je na Odjelu infektologije Opće bolnice Dubrovnik održana primopredaja ovog 620 tisuća kuna vrijednog ultrazvučnog aparata za pregled jetre.

-Zahvaljujem se udruzi Hepatos, kao i svim donatorima, koji su organizirali dobrotvornu akciju za dosad najskuplji aparat koji je Opća bolnica Dubrovnik dobila iz sredstava donacije. Ovaj aparat je rijetkost i po europskim standardima i siguran sam da će pomoći detekciji poremećaja jetre uz jednostavniji i neinvazivni način. Očekujem nastavak dobre suradnje – istaknuo je tom prilikom ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić.

-Drago mi je što je uređaj kupljen i u ime svih pacijenata zahvalna sam što je sad u našoj bolnici, jer više ne moramo putovati u Zagreb. Uređaj zamjenjuje bolnu biopsiju jetre, koju prate i nuspojave poput krvarenja, te je s njim pregled potpuno bezbolan. Nalaz s ovog aparata je nužan za dobivanje novih ‘pametnih’ lijekova za liječenje vrisunih hepatitisa. Akcija je trajala više od godinu dana i zahvaljujem se svima koji su se odazvali. Još nedostaje jedan dio koji omogućuje dodatne preglede, u vrijednosti 180 tisuća kuna, te se nadam da ćemo i njega uspjeti kupiti u nastavku akcije. Ovo što sad imamo dostatno je za prvotnu funkciju – izjavila je predsjedica udruge Hepatos Ozana Greb.

-Umjesto bolne biopsije jetre ovaj uređaj bezbolno u nekoliko minuta pregleda, ovisno o konstituciji pacijenta, utvrđuje tvrdoća jetre, a to je temeljni nalaz kojim apliciramo na terapiju. Osim opcije fibroze aparat ima još i mogućnost mjerenja masnoće jetre, a znamo da je zbog velikih pošasti uslijed metaboličkog sindroma masna jetra je vrlo česta pojava. Zato bi bilo dobro da aparat nadogradimo i s tom opcijom – istaknula je voditeljica Odjela infektologije dr. Ljiljana Betica Radić.

-Prevencija hepatitisa B i C je niska, ispod 2 posto, a u našim krajevima i ispod 1 posto. To je poseban problem u populaciji intravenskih ovisnika ili ljudi koji su često po bolnicama. Imamo karton od stotinjak ljudi, ali ima i onih koji se nisu javili jer bolest ima stigmu pa nam je ova javna akcija bila posebno važna, da se zna da kod nas ta bolest postoji te da je hepatitis C danas izlječiva bolest – dodala je Betica Radić.

-Imamo pacijente kojima je ovaj pregled nužan i njih ćemo prve kontaktirati, a potom putem medija izvijestiti javnost o terminima pregleda. Aparat je već danas spreman i već smo nekoliko pregleda učinili. Ipak, bit će najdostupniji onima kojima je najnužniji. Naravno da kolege s odjela dr. Stjepan Đuričić, dr. Antonella Salvia Miloš i ja imamo certifikate za rad na ovom uređaju – rekla je Betica Radić, dodavši kako očekuje da će Grad Dubrovnik ispuniti dato obećanje o osiguranju sredstava za kupnju nedostajućeg dodatnog dijela fibroscana.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist