Zanimljivosti

FOTO “Stablo čudesnih boja” u Luži

Povodom mjeseca autizma na katu Luže otvorena je izložba „Stablo čudesnih boja“, a bit će otvorena do 1. svibnja.

– Izložba ‘Stablo čudesnih boja’ je poseban događaj za nas. Ovdje su izloženi materijali koje su radili upravo djeca s autizmom ali i njihovi vršnjaci i roditelji. Koristili su se različiti materijali. Oblici su nepravilni upravo iz razloga jer se i na njih gleda kao na nepravilnost – kazala je Marija Puhiera iz udruge 'Zajedno do zdravlja'.

Autizam je kompleksna i sveobuhvatni razvojni poremećaj koji traje cijeli život. Donosi teškoće u socijalnoj interakciji, u verbalnoj i neverbalnoj komunikaciji te u imaginaciji. Poremećaji iz autističnog spektra obuhvaćaju šest od tisuću osoba, te se češće pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica.

Često se za osobe s autizmom kaže kako su ‘u svom svijetu’. Autisti žive u istom svijetu kao i svi drugi, samo ga doživljavaju na drugačiji način. Ukoliko ih društvo ne prihvaća, nije čudno što su izolirani, međutim, pristupa li im se na adekvatan način, moguće je ući u njihov svijet. Bliskim i prijateljskim osobama itekako znaju pokazati emociju , te ih se nepravedno smatra agresivnim.

Uložimo ljubav, vrijeme, trud i strpljenje, ponekad i ono što nam se čini nemoguće, kako bismo osobama s autizmom omogućili što kvalitetniji život. Posjetite izložbu i podržite ovu akciju!

Pročitajte još

STANKA IZMEĐU TRENINGA Jugaši ‘pune baterije’ na Karaci

Dulist

Mladoženja uz pratnju gajdi nosio prsten izabranici svoga srca

Dulist

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist