Aktualno

FOTO: Šprice, droga i lijekovi nadohvat djece, majki i slučajnih prolaznika!

FOTO: Šprice, droga i lijekovi nadohvat djece, majki i slučajnih prolaznika!

Napuštene zgrade, bile u samom centru grada ili bilo gdje na periferiji oduvijek su bile mamac prvenstveno za zlouporabu droge.

Uz samoću i mračno okruženje daju svojim ‘korisnicima’ potpunu anonimnost, a nažalost čini se kako se usred Dubrovnika, često događa konzumacija teških droga niti 10 metara od prolaznika, djece, majki, turista. Naime, na predjelu Gruža, odnosno Solske baze, ispred napuštene plavo-bijele zgrade nalaze se brojne odbačene kutije lijekova koje koriste ovisnici o teškim drogama.

Uz odbačene kutije metadona, našli smo i nekoliko odbačenih šprica kao i igle, a najgore od svega je što se sve to skupa nalazi na nogostupu ispred samog objekta.

– Metadon je supstitucijska terapija za osobe koje su ovisne o heroinu i drugim opijatima. Opijati nisu sve opojne droge, nego samo jedna vrsta. Od ovih ilegalnih, najčešća je heroin. Riječ je o izrazito jakoj fizičkoj ovisnosti i da bi se olakšali simptomi krize daje se metadon. Treba napomenuti kako je metadon generičko ime lijeka, a heptanon ime koje je Pliva dala svome metadonu. To je ista stvar – rekla nam je dr. Ivana Pavić Mikolaučić, specijalist psihijatar iz Odjela za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo DNŽ.

Metadon je lijek na listi opojnih droga i pacijentu se takav lijek daje da popije u ambulanti ili da nosi doma, ovisno za koliko dana dobije dozu…

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist