Kultura

FOTO Slavljenička izložba velikog Pina otvorena u Sponzi

FOTO Slavljenička izložba velikog Pina otvorena u Sponzi

‘Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme’ naziv je obljetničke i slavljeničke izložbe dubrovačkog akademskog slikara Josipa Pina Trostmanna, koja je u petak navečer otvorena u atriju palače Sponza povodom Pinova 80. rođendana i 55 godina od diplome na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

-Od diplome 1963. godine u Sponzi izlagao sam više puta, ali je ova izložba prva s kojom sam u sebi sretan jer mi se čini ‘najdopečenija’ i najbolja. Ne mogu biti sretniji što sam, zahvaljujući Dubrovačkim ljetnim igrama, izložio trinaest svojih radova. Ovo je prvi put u životu da predstavljam samo jedan sadržaj. Usudio sam se s osamdeset godina prići samo jednoj temi. Čini mi se dosta dobro – izjavio je tom prilikom Trostmann, posebno naglasivši umjetnikovu borbu sa slikanjem.

-Slike stare i po deset godina izvadim pa dorađujem i budu još bolje. Ali naravno ima i tuge jer su neke toliko upropaštene da ih zapravo više nema. Treba mi dugo dok postignem spontanost, kompozicijsku cjelinu, ritam, proporciju, sklad boje i harmonije. Teško stvaram lake slike – smatra Trostmann.

-Zahvalni smo što su baš Igre organizirale ovu izložbu. Trostmann je jedan od najvećih hrvatskih slikara i drago mi je što predstavljamo dio njegovog opusa. Trostmann je djelima zadužio hrvatsku kulturi, ali je i izniman pedagog koji je odgojio niz slikara – istaknuo je pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program Saša Božić.

-Trostmannove slike nude jedinstven mediteranski kolorit bilja, raslinja i mora. Njegove slike privlače pažnju pa Trostmann nije htio izlagati više od trinaest slika sa samo jednom temom- riječi su povjesničara umjetnosti Andrije Seifrieda.

Josip Pino Trostmann rođen je 1938. godine u Dubrovniku, gdje i danas živi i stvara. Već kao desetogodišnjak počeo je pohađati večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka, a pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge danas afirmirane umjetnike bavio se od 1968. godine do umirovljenja.

Jedan je od najstarijih živućih i ujedno ‘najdubrovačkijih slikara’, a grad Dubrovnik je njegov prepoznatljiv motiv. Dobitnik je nagrada Grada Dubrovnika i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi.

Izložba je otvorena u sklopu novog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Ključevi od Grada’, a bit će otvorena do 4. kolovoza.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist