Zanimljivosti

FOTO “Slatki most” na Stradunu

FOTO "Slatki most" na Stradunu

U Dubrovnik je, iz Zagreba, preko Neuma, zajedno sa članovima Udruge Pelješki most, stigla torta u obliku Pelješkog mosta duga čak dva i pol metra.

Izrađena je za Dubrovčane i njihove goste koji su se danas našli na Stradunu,  u najpopularnijoj zagrebačkoj slastičarnici Vincek, a djelo je zeta obitelji Vincek Ivana Tuta.

– Tortu sam radio punih sedam dana – kratko nam je rekao dijeleći komade okupljenim Dubrovčanima i turistima koji su uživali u torti.

Prije podjele torte,  članovi Gorske službe spašavanja okitili su kip Sv. Vlaha na Svetom Ivanu vijencem od mnogobrojnih licitarskih srca.

– Nakon dugo mjeseci priprema došlo je vrijeme da sa našom idejom kako sagraditi Pelješki most dođemo na jug u centar kulture i ljepote svijeta, a to je naš Dubrovnik. Najljepši i najveći most koji će ikad biti  sagrađen u Europi radimo prema Dubrovniku i naravno to se odnosi na cijelo područje bivše Republike. Zamislili smo događaj u dva dijela, prvi je ljepota i veselje za nas i Dubrovčane i prvi puta smo, koliko znamo u povijesti Dubrovnika okitili Svetoga Vlaha uz pomoć Gorske službe spašavanja. Okitili smo ga vrlo simbolički – vijencem napravljenim od licitarskih srca.

Poručujemo Dubrovniku da ga Hrvati i u Hrvatskoj i u dijaspori toliko vole da ćemo svojim naporima  napraviti most da budemo zauvijek spojeni, i da nas nitko ne rastavi.

A druga je poruka da ne smijemo  zaboraviti naš kulturni identitet.  Naime, na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine, na prvom mjestu je Kina sa milijardu  i 700 milijuna ljudi. A na drugom mjestu smo mi. Dva  fenomena s te liste su Sveti Vlaho i njegova Festa i licitarska srca – istaknula je za duList Branka Šeparović dodavši:

– Prije 10 godina izdana je građevinska dozvola i mi skupljamo novce za taj most. Mi idemo prema građevinskoj dozvoli i odluci naše države. Dovoljno je ljude obavijestiti i mislim da će biti novaca dovoljno za Most. I dijaspora i Hrvatska odlično reagiraju, gdje god dođemo već ga zovu Mosta za Dubrovnik.  Mi ćemo to napraviti i želimo ga napraviti sami. Htjeli smo doći u Dubrovnik i reći vam dobru vijest. Došli smo za metar bliže, premašili smo drugi metar i idemo prema trećemu. To su već sada respektabilni novci. Novac nam daju različiti ljudi, od anonimaca, do udruga, i posebno nam je drago što je stigao novac od dubrovačkog biskupa Mate Uzinića. A danas nam se javio i zadarski nadbiskup Želimir Puljić koji je jutros uplatio svoj doprinos. Biskupska konferencija je zaključila da će svi biskupi pojedinačno i svaka biskupija dati svoj doprinos. S nama su i naravno braniteljske udruge. Jednostavno moramo pokazati zajedništvo – zaključila je Šeparović.

Inače, kip Svetoga Vlaha ukrasio je vijencem od licitarskih srca pripadnik gorske službe spašavanja Matej Kajinić.
 
– I ranije sam se penjao po zidinama, ali ovo je novo iskustvo. Što se tiče Dubrovnika dobro je da imamo neku poveznicu, a to je Pelješki most – rekao nam je  Kajinić.

Ova cjelodnevna manifestacija završava večeras u kinu Sloboda tribinom na kojoj će govoriti članovi Udruge Pelješki most. 

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist