Kultura

FOTO Slab odaziv Dubrovčana na premijeru dokumentarca o Francuzu, branitelju Vukovara

FOTO Slab odaziv Dubrovčana na premijeru dokumentarca o Francuzu, branitelju Vukovara

Dubrovačka publika u petak navečer imala je priliku pogledati premijeru dokumentarca ‘Sve je bio dobar san’ (Le “Frenchie” de Vukowar) redatelja Branka Ištvančića, koji i kod struke i publike izaziva golem interes i pohvale.

No, odaziv na premijeru bio je nažalost iznimno loš, čemu je dalo bi se pretpostaviti kumovala i utakmica Hrvatska – Češka pa su se građani u većem broju opredijelili navijati za Vatrene nego pogledati dirljiv dokumentarac o frnacuskom dragovoljcu, branitelju Vukovara.

Priča o mladom francuskom dragovoljcu Jean-Michelu Nicolieru ispripovijedana je filmskim jezikom dokumentarca iz vizure njegove majke koja još traži posmrtne ostatke tijela svojega sina.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac ‘Sve je bio dobar san’ proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala.

Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

Na dubrovačkoj premijeri ovog 90-minutnog filma bila je i ekipa samog dokumentarca, redatelj Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković, a sve je organizirala udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika uz potporu Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist