Kultura

FOTO//SJEĆANJE NA VELIKANA ‘Da je Tonko bio vaterpolist, bio bi sidrun koji donosi prevagu’

FOTO//SJEĆANJE NA VELIKANA 'Da je Tonko bio vaterpolist, bio bi sidrun koji donosi prevagu'

Komemoracija za nedavno preminulog velikana hrvatskog glumišta Tonka Lonzu održana je ovog ponedjeljka u Kazalištu Marina Držića.

-Tonko je bio moj kolega, ali prvenstveno moj profesor. On je, ne samo mene, već i mnoge druge djelatnike u teatru doveo do toga da rade dobar posao koji rade danas. Volim usporediti njegov život s vaterpolom, jer da je Tonko bio vaterpolist, on bi bio teški sidraš, onaj koji donosi prevagu i zabija golove – poručio je dubrovački režiser Ivica Kunčević.

-Tonko Lonza je bio dio Dubrovačkih ljetnih igara od 1953. godine kada je nastupio s 23 godine u Goetheovom ‘Orestu’. Njegova posljednja uloga bila je u Vojnovićevom djelu ‘Na taraci’ i to ona kao gospara Lukše. Rekla bih da je taj put bio vrlo simptomatičan za njega jer je odmah na početku stekao status mladića i umjetnika koji i više nego obećava, a upotpunio je to obećanje ulogom gospara Lukše koja je sjedinila njegove etičke i umjetničke vrijednosti – poručila je intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski.

Podsjećamo, bard hrvatskog glumišta, gospar Tonko Lonza preminuo je 23. prosinca 2018. godine u 88. godini života. Svoju prvu ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario je 1953. godine. Od tada pa do 2010. godine kada se kao gospar Lukša u Vojnovićevoj ‘Na taraci’ u režiji Joška Juvančića pojavio posljednji put na festivalskim pozornicama, Tonko Lonza je na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvario gotovo trideset različitih uloga od kojih su mnoge amblematske. Bio je i redoviti profesor scenskog govora na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odgojivši generacije glumaca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad među kojima se izdvajaju Nagrada Vladimir Nazor, Nagrada hrvatskog glumišta i Orlando za životno djelo.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist