Natrag
17.2.2019 01:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO: Siđ u Slanome!

2.8.2012 @ 18:18 Ana Prohaska Zanimljivosti
21;21

Podijelite:

Veselo je danas bilo u Slanome, gdje se održava sajam poznat pod nazivom Siđ, koji se svake godine tradicionalno održava 1. i 2. kolovoza.

Naime, franjevačke crkve diljem Dubrovačke biskupije ovog četvrtka, slave  blagdan Gospe od Anđela, odnosno Porcijunkule. Jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Dubrovačkom primorju vezano uz ovaj blagdan je franjevačka crkva sv. Jeronima u Slanome gdje se od rano jutros održavaju misna slavlja, a crkva je otvorena za štovanje Gospe od Anđela čitav dan sve do ponoći.
 
Na nadaleko poznatom Siđu uživali su danas stanovnici Slanoga, Primorja i okolice, uz dobru janjetinu, i ćevape. Kilogram pečene janjetine iznosio je 170 kuna, a porcija čevapa 25 kuna.

Nekoć su na Siđ, čiji naziv dolazi od riječi Assisi ili hrv. Asiz, odnosno imena rodnog grada Sv. Franje, uz koga je vezan Porcijunkulski oprost kojeg je taj „Asiški siromašak“ izmolio od pape, dolazili vjernici iz čitavog Dubrovačkog primorja i okolnih otoka, ali i katolici iz istočne Hercegovine sa svojom stokom koju su prodavali.

Iz tih prvenstveno vjerničkih pohoda i susreta nastao je ovaj sajmeni dan – Siđ. Iako se nažalost, gotovo izgubila vjernička dimenzija ovog dana, a više se na njemu ne prodaje ni stoka, danas je to sajam na kojem možete kupiti odjeću, obuću, igračke, slastice, pa čak i stare unikatne predmete, poljoprivredni alat, a prodavači su stigli iz raznih krajeva Hrvatske.

 Zoran i Dijana Mrša, iz Trnovice, koji imaju 20-ak krava u Trnovici, na Siđu su prodavali pečenu janjetinu.
-Prodava se, evo skoro pa nije ostalo viška – komentirala nam je Dijana.

Od svoje 15. godine na Siđ dolazi Nediljko Nogalo iz Slivna kod Imotskog, vlasnik kovačkog obrta Nogalo, Njegova obitelj tim se obrtom bavi 200-njak godina.

– Brat i ja smo sedma generacija. Na Siđ dolazim od 1976. Onda se još išlo sa konjima, a prodavala se stoka, potkove, čavli, bili su tu urari. Tada su sela živjela, a danas toga više nema.  Danas vam ima više kineske robe nego naše – istaknuo je Nediljko.

Njegov brat Ante pokazao nam je stare obrtnice iz kojih se vidi da se obitelj Nogalo još od 1923. bavi kovačkim obrtom:

– Od 1923. imamo obrtnicu, od dida Filipa, zatim od oca Vlade koji je još živ, te od nas dva brata – istaknuo je Ante koji zajedno sa bratom posjećuje sajmove od Splita do Dubrovnika.

Veliki interes vladao je za ptice, zamorce, kornjače. Ivan Paurić iz Nove Gradiške rekao nam je kako već petu godinu dolazi na Siđ, te kako je zadovoljan interesom ljudi za kućne životinje koje uzgaja.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana