DuList IN

FOTO Siđ u Slanome!

FOTO Siđ u Slanome!

U četvrtak 2. kolovoza, već po tradiciji na Gospu od anđela, dan zaštitnice mjesne crkve, u Slanome se održao poznati sajam Siđ, koji je okupio brojne Primorce, ali i njihove goste.

Taj sajam, na kojem se i ove godine nudilo sve i svašta, u prošlosti je bio najpoznatiji po prodaji stoke, koje danas rijetko možete pronaći. Ali se zato moglo naći zaista svega, kao što bi se reklo – od igle do lokomotive. Oni drugi, koji nisu bili spremni potrošiti kunu na kupovinu, počastili su se janjetinom i drugim delicijama.

Inače, manje je poznato da naziv sajma zapravo dolazi od riječi Assisi ili hrv. Asiz, odnosno od imena rodnoga grada sv. Franja. Uz njega je vezan Porcijunkulski oprost koji je izmolio od pape.

Zbog tog su oprosta u Slano dolazili vjernici iz čitavog Dubrovačkog primorja i s okolnih otoka, ali i katolici iz istočne Hercegovine koji su dolazili sa svojom stokom. Iz tih prvenstveno vjerničkih pohoda i susreta nastao je sajmeni dan – Siđ, koji se i danas održava. Nažalost, gotovo se izgubila vjernička dimenzija ovog dana.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović