Politika

FOTO/ROĐENDAN HDZ-A ‘Mali Hrvati su uvijek znali ostvariti stoljetne snove, iza velikih ne ostaje ništa’

FOTO/ROĐENDAN HDZ-A 'Mali Hrvati su uvijek znali ostvariti stoljetne snove, iza velikih ne ostaje ništa'

Dubrovački HDZ ove je nedjelje proslavio svoju 29. obljetnicu osnutka. Program svečanog obilježavanja uključio je polaganje vijenaca na groblju Boninovo, potom svetu misu u Katedrali, a potom je uslijedilo tradicionalno okupljanje u kafiću Karaka, te zajednička fotografija ispred Crkve svetog Vlaha.

Inače, dubrovački HDZ osnovao se u već spomenutoj Karaci 11. studenog 1989. godine, čega su se danas i prisjetili. U kultnom kafiću okupljenima se obratio Mato Franković, predsjednik GO HDZ-a Dubrovnik budući da je prvi predsjednik Ivo Jelić bio spriječen u dolasku. Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali i ministar obrane Damir Krstičević, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, europarlamentarka Dubravka Šuica, župan Nikola Dobroslavić te predsjednik zastupničkog kluba HDZ u Saboru Branko Bačić.

– Posebno bih spomenuo našeg gospara Iva Jelića koji vas svih puno pozdravlja, koji nažalost zbog bolesti supruge nije ovdje s nama. Zamolio me jednu stvar i rekao da je, kada se osnivao HDZ u Karaci prije 29. godina, to bilo uistinu teško vrijeme. Vrijeme neizvjesnosti kada se nije znalo što će biti s HDZ-om i pogotovo s onim ljudima koji su ga osnivali. Sve je bilo prepuno agenata i ta je priča odveć poznata. Posebno mi je naglasio kako mu je u pamćenju ostala naša gospođa Spase Prkačin – poručio je okupljenima Franković.

Nakon kratkog druženja u Karaci i tradicionalne fotografije ispred crkve sv. Vlaha uslijedilo je druženje članova u prostorijama hotela Hilton Imperial.

Prvi se okupljenima obratio gradonačelnik Mato Franković koji se u svom govoru dotakao predizbornih obećanja te  naglasio kako će biti zadovoljan tek onda kada za četiri godine pogleda brošuru predstavljenu prije mandata i ustvrdi kako je ispunio sve ono što u njoj stoji. Istaknuo je i kako je tek od vremena njegovog mandata Dubrovnik počeo koristiti EU fondove, a kako kaže taj će se trend nastaviti i dalje.

Zaključujući svoj govor dotaknuo se i teme ‘mjerenja hrvatstva’.

– Posljednjih mjeseci jedan od najvećih trendova je postao taj da se mjeri hrvatstvo u HDZ-u. Meni se čini da se povijest ponavlja. Ne zaboravite 1989. godinu. Ne zaboravite trenutke u kojima se mjerilo hrvatstvo dr. Franja Tuđmana pa mu se spočitavalo da je bio partizanski general, pa nije dovoljno Hrvat, pa je bio je ljevičar i tako dalje. Vrijeme je pokazalo kako se radi o jednom od najvećih Hrvata, koji je ostvario ono što je bio naš stoljetni san, a to je slobodna i neovisna Hrvatska. Dame i gospodo ima velikih Hrvata, ima i malih Hrvata, ali uvijek su oni mali znali ostvariti stoljetne snove. Nemojte zaboraviti, svi oni koji pričaju velike priče, na kraju, iza njih ostane jedno veliko ništa – zaključio je svoj govor Franković.

Okupljenima se obratio i ministar Damir Krstičević koji je u svom govoru čestitao gradonačelniku na uspješnim projektima i osvrnuo se na značaj dubrovačkih branitelja.

-Znamo kako nije bilo lako 1989. godine osnivati ovu stranku, a nije bilo lako ni sve ono što je uslijedilo, pri tome mislim na Domovinski rat. Hrabrost, odlučnost, vizija tih ljudi u to vrijeme su čudo i vi to dobro znate. Moram se i posebno zahvaliti dubrovačkim braniteljima, jer da nije bilo dubrovačkih branitelja, mi se ne bismo obranili, što se u to vrijeme činilo kao nemoguća misija, niti oslobodili. Drago mi je što smo se prvi put prošle godine postrojili u Dubrovniku. Posebno mi je drago da je s nama bio Nojko Marinović – poručio je Krističević.

Šaljivo se dotaknuo i spornih borbenih aviona.

-Pa vidjeli ste koliko su bitni za našu sigurnost. Vidjeli ste u Kninu da te taj avion na 100 kilometara pogodi u oko. Ponavljam, nismo ih kupili da bi nekome prijetili, već da bi naša Hrvatska bila sigurna- rekao je Krističević.

Ministar se dotakao i projekta Pelješkog mosta.

-Ako Bog da, 2021. Most će biti tu i konačno će povezati suverenitet. Ovaj prostor će napokon biti povezan bez ikakvih granica, konačno nakon koliko stoljeća što je velika odluka. To je ta ’89., to su ta sva postignuća koja je ova stranka napravila u 29. godina – zaključuje Krističević.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist