DuList IN

FOTO/ROBO.DU DAY Mali praznik tehničke kulture, robotike i programiranja

FOTO/ROBO.DU DAY Mali praznik tehničke kulture, robotike i programiranja

Subota na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku ovog je puta bila rezervirana za manifestaciju Robo.DU Day. Brojni mladi okupili su se na trećoj po redu manifestaciji gdje su imali priliku slušati predavanja o robotima, Arduino tehnici, 3D printerima, sudjelovati u raznim radionicama, ali i prisustvovati promociji prvog dubrovačkog električnog bicikla.

Robo.DU Day je osmišljen kao dan razmjene znanja i vještina među učenicima i mladim ljudima Grada i Županije. Pridružuje se ideji dobro osmišljenog STEM obrazovanja (Science, Technology, Engineering; Mathematics).

-Svake godine smo sve veći i sve bolji. Treća nam je godina i stvarno se trudimo svake godine podići ljestvicu malo više, bio da se radi o organizaciji ili sadržajima same manifestacije. Rekao sam da danas neću o problemima, ali svejedno se nadam da ćemo u skoroj budućnosti ipak uspjeti naći prostor za našu zajednicu. Da nema Sveučilišta koje nam spremno ustupi prostor, ne bi ovog događanja ni bilo. No bez obzira na sve jako mi je drago vidjeti brojne mlade danas ovdje koji se ne boje pokazati interese prema znanosti i tehnologiji, a možda će se time jednog dana i baviti – poručio je Mario Miličević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Dubrovnik.

Posebno je bio zanimljiv i mladi inovator Hrvoje Jurin član Društva inovatora DNŽ koji je ovom prilikom predstavio prvi Dubrovački električni bicikl.

– Ovaj bicikl, iako ima pedale, nije ni malo običan. Naime pedale su tu za pomoć, a on je zapravo električan te ga pogone baterije. Od ideje do realizacije projekta prošlo je otprilike 3 mjeseca, a najveći problem još uvijek stvaraju baterije, no to je problem s kojim svi živimo. Željeli smo ponuditi ljudima jednu jeftinu, a opet korisnu opciju prijevoza – ispričao nam je Jurin.

Ekipa iz startupa STEMI predstavila je kroz svoju nevjerojatnu priču, put do uspjeha. Vlatko Klabučar i Josip Vukičević otkrili su tajnu koju su spoznali tijekom studiranja na FER-u te kako im je ona pomogla da svoje igranje s robotima pretvore u tvrtku koja budi znatiželju za tehnologijom među mlađim generacijama.

ICU Software Manager – Tomislav Lugarić iz tvrtke Rimac automobili predstavio je šest najvećih projekata tvrtke, te uputio mlade kako se usmjereno educirati.

Veliki broj osnovnoškolaca prvi put je došao u kontakt sa svijetom robotike pa nije ni čudo da su upravo radionice robotike i 3D printanja bile i najtraženije.

Kako je izgledao ‘dan robota’ na Sveučilištu provjerite u našoj fotogaleriji.

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist