Kultura

FOTO Rimski koncert dubrovačke klape Amfora

FOTO Rimski koncert dubrovačke klape Amfora

Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik, Hrvatski papinski zavod sv. Jeronima i Hrvatsko talijanska udruga iz Rima, u nedjelju 11. studenoga u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, organizirali su koncert dubrovačke klape AMFORA.

Koncert je organiziran u prigodi blagdana sv. Nikole Tavelića, te Dana hrvatskih rimskih studenata iza sv. mise koju je predvodio mons. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit a propovijedao mons. Tomislav Rogi, biskup šibenski.

Na početku sv. mise don Božo Radoš, rektor Hrvatskog papinskog zavoda pozdravio je sve okupljene. Poseban je pozdrav uputio hrvatskim biskupima koji od 12. – 17. studenoga borave u pohodu ‘Ad limina apostolorum’ u Vatikanu, podsjetivši kako je pohod Ad limina,1585. godine kanonski utemeljio papa hrvatskog podrijetla, Siksto V.

Uz brojne Hrvate koji žive u Rimu, nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici, Jasen Mesić i veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, Neven Pelicarić sa suradnicima.

Koncert dubrovačke ženske klape „Amfora“, koja često nastupa na brojnim crkvenim događanjima u Dubrovniku, uključen je u kulturno-znanstveni program koji se u Rimu odvija tijekom pohoda biskupa.

Inače, ženska klapa Amfora je u organizaciji Hrvatske matice iseljenika prije nekoliko godina održala koncerte u Padovi i Salzburgu, sudjeluju i u programu Susreta Hrvata Italije i proslave sv. Leopolda Bogdana Mandića te povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Za ovaj rimski koncert, članice klape su nastupile u nešto smanjenom sastavu i to: Mara Manjić – voditeljica klape i prvi sopran, Ina Botica – drugi sopran, Ana Stabile – prvi alt, Deša Čižek – prvi alt, Aleksandra Miletić – prvi alt, te kao drugi alti Marija Ursić Beusan i Jelena Vezili.

Suorganizatori programa u Italiji, don Božo Radoš, rektor Papinskog zavoda sv. Jeronima i Svjetlana Lipanović, predsjednica Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, nisu krili svoje oduševljenje koncertom klape Amfora, bogatstvom i bojama glasova naših Dubrovkinja.

Klapa je pjevala i na misi u kući Vrhovne uprave naših hrvatskih sestara Kćeri Milosrđa T.S.R .sv. Franje, zahvaljujući s. Vianeji Kustura, vrhovnoj zamjenici koja je nekoliko godina boravila u Dubrovniku predavajući vjeronauk u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića.

Nekoć u domovini, a sada u Talijanskoj Republici predano radi na skorom obilježavanju stote obljetnice utemeljenja izvorne hrvatske Družbe Kćeri milosrđa.

Zahvaljujući s. Vianeji, te M. Cristini Orsillo, vrhovnoj glavarici Družbe i ostalim sestrama, upućen je poziv Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik i klapi Amfora za sudjelovanje u središnjem slavlju jubileja 2020. godine u Rimu, ususret stogodišnjice Družbe.

Tako će dubrovačka klapa Amfora pjesmom slaviti veliki jubilej i kćer našeg podneblja, blaženu Mariju Propetoga Isusa. Posve sigurno će do tada svoj repertoar obogatiti novim autorskim pjesmama posvećenim blaženici i njenoj Družbi.

Zato je bačen i novčić u Fontanu di Trevi.

Foto: Zvonimir Anci

 

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist