Aktualno

FOTO Restauratori slave 20 godina postojanja

FOTO Restauratori slave 20 godina postojanja

U srijedu i četvrtak Hrvatski restauratorski zavod obilježava 20. obljetnicu osnivanja restauratorske radionice u Dubrovniku.

Tim povodom danas je u ljetnikovcu Kaboga upriličeno druženje i obilazak radionica, kao i prezentacije dosadašnjeg rada Zavoda. Brojnim uzvanicima obratili su se među ostalim i ravnatelj Mario Braun, prva žena dubrovačkih konzervatora Žana Baće, te zamjenik gradonačelnika akademik Nenad Vekarić.

-Nastaju nova vremena i moramo se pripremiti i naći sredstva iz fondova EU kako bi ovaj projekt i dalje normalno funkcionirao – rekao je među ostalim Braun te se prisjetio i samih početaka rada.

Zajmenik gradonačelnika čestitao je svim restauratorima.

-Počeci su bili teški i ne smije ih se zaboraviti, ali napredak je nevjerojatan. HRZ ima punu potporu Grada Dubrovnika i nadm se da ćemo i dalje razvijati vašu djelatnost – poručio je Vekarić.

-Skrbili smo se zajedno o velikim i malim djelima. Ja vam se zahvaljujem na volji i znanju u očuvanju kulturnog blaga – istaknula je pak Žana Baće.

Restauratorska radionica osnovana je u veljači 1993. godine pri tadašnjem Zavodu za zaštitu spomenika kuture i prirode u Dubrovniku. Utemeljenje nove ustanove pratio je i odobrio tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture Ministarstva prosvjete, kulture i športa u Zagrebu uz potporu Grada Dubrovnika. Uz stalnu novčanu potporu Ministarstva kulture značajne donacije osigurala je nadvojvotkinja Francesca von Habsburg a znatni financijski doprinos osigurali su i Privredna banka Zagreb, The International Trust for Croatian Monuments na čelu s gospođom Jadrankom Beresford-Peirse, pokrajinska vlada Lombardije, grad Lamezia Terme, g. Claudio Cavaliere i drugi.

U početku radionica je bila smještena u prostoru uz gornji klaustar franjevačkog samostana Male braće i njezina je osnovna djelatnost bila restauriranje slika na drvenom i platnenom nosiocu te polikromirane drvene skulpture.

Objedinjavanjem restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj 1998. godine dubrovačka radionica postaje dijelom Hrvatskog restauratorskog zavoda kao Restauratorski odjel Dubrovnik i seli se u prostore obnovljenog ljetnikovca Stay na Batahovini. Početna djelatnost širi se i na restauriranje baštine na papiru, pergamentu i koži u novoformiranom Odsjeku za papir.

Obnovom ljetnikovca Bunić-Kaboga koja je završena 2013. dubrovački odjel obogaćen je dodatnim prostorima namjenjenim kako primarnoj restauratorskoj djelatnosti, tako i popratnim stručnim i javnim događanjima.

U prigodi dvadestetogodišnjice postojanja i djelovanja, Hrvatski restauratorski zavod 4. i 5. prosinca 2013. otvara vrata svojih restauratorskih radionica u ljetnikovcima Stay i Bunić-Kaboga građanima Dubrovnika, posjetiteljima i svima zainteresiranima kako bi predstavio svoju djelatnost na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist