Sport

FOTO/PRVI DAN TURNIRA Rekordan broj judoka u Gospinom polju

FOTO/PRVI DAN TURNIRA Rekordan broj judoka u Gospinom polju

Iako dubrovački renomirani seniorski turnir postoji već mnogo godina, ovo je peto izdanje otkako nosi oznaku službenog kupa Europske judo unije. Na ovogodišnje natjecanje koje se održava tijekom subote i nedjelje, 13. i 14. travnja, u Gospinom polju dolazak je potvrdilo ukupno 275 natjecatelja i natjecateljica iz čak 26 različitih zemalja.

To znači da na ovogodišnjoj ediciji sudjeluje 119 judoka više nego lani, a rekordan broj prijavljenih natjecatelja ove godine priložila je Francuska reprezentacija, koja će sa svoje 54 prijavljene judoke u broju nastupa ovoga vikenda vrlo vjerojatno preteći domaćine s 44 prijavljenih. Tu je i klasično velik broj prijava srpske (24) i ukrajinske (19) reprezentacije, no ove je godine iznenadila i Nizozemska koja je prijavila čak trideset i jednog natjecatelja.

Ove godine Hrvatska se opet može nadati puno. Europska kadetska i juniorska viceprvakinja Ana Viktorija Puljiz u kategoriji do 48 kilograma po prvi bi puta mogla pokazati kako je spremna i za seniorsku konkurenciju. Dubrovkinja Iva Oberan u kategoriji do 57 već je tri puta osvajala najnezahvalnije 5. mjesto na domaćem terenu, no ove godine nastupa u kategoriji do 63 kilograma i možda je baš ovaj put pravo vrijeme za medalju. U istoj kategoriji svoju bi snagu mogla pokazati i aktualna kadetska viceprvakinja Europe Lara Cvjetko.

Kategorije u kojima se Hrvatska najviše može nadati medalji zasigurno su one do 70 i 78 kilograma. Do 70 nastupaju zlatna s prošlotjednog juniorskog kupa u Lignanu Lara Kliba, U23 europska viceprvakinja iz 2015. Maja Blagojević, Lucija Babić te Anđela Violić. U 78 hrvatske boje brane aktualna juniorska viceprvakinja svijeta Karla Prodan, svjetska i europska juniorska medalja iz 2017. Lea Gobec te srebrna iz prošlotjednog Lignana Petrunjela Pavić. U kategoriji preko 78 kilograma tu su svjetska kadetska prvakinja iz 2017. Helena Vuković, Tina Radić i Zrinka Miočić.

U muškoj konkurenciji Hrvatska ove godine ide s vrlo mladom, no perspektivnom postavom, bit će zanimljivo vidjeti hoće li tko uspjeti ostvariti u seniorski rezultat.

Kako je protekao prvi dan turnira u Gospinom polju pogledajte u našoj fotogaleriji.

Tekst: Hrvatski judo savez

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist