Kultura

FOTO Protivljenje Srpske Pravoslavne Crkve kanonizaciji Stepinca temelji se na ‘kontigentu laži i kleveta’

FOTO Protivljenje Srpske Pravoslavne Crkve kanonizaciji Stepinca temelji se na 'kontigentu laži i kleveta'

Mons. Juraj Batelja rekao je u četvrtak u Dubrovniku na predstavljanju svoje knjige ”Rivelijeva zavjera laži. Blaženi Alojzije Stepinac i Srpska Pravoslavna Crkva” kako je Alojzije Stepinac branio pravo hrvatskog naroda na državu, a ne NDH te istaknuo kako je uradak tog talijanskog autora ”kontigent laži i kleveta”.

Batelja se u svojoj knjizi osvrnuo na djelo Talijana Marca Aurelija Rivellija, koji je u ”Nadbiskupu Genocida” Stepinca prikazao kao pristašu ustaškog režima. Batelja je na predstavljanju svoje knjige istaknuo kako se upravo na Rivellijevoj knjizi koju je opisao kao ”kontigent laži i kleveta”, temelje stavovi Srpske Pravoslavne Crkve i Srbije prema blaženom Stepincu i njihovo protivljenje njegovoj kanonizaciji.

– Lažna propaganda nam predstavlja Stepinca kakav on nije bio. Rivelli je dobio dobru plaću za svoj uradak. Pitali su me zašto sam jednom tako minornom autoru dao takvu važnost? Znao sam s kojih se sve strana počelo jurišati na sveti Stepinčev lik. Rivanellijeva knjiga je polazište SPC-a o Stepincu. Ako je to tako onda se moraju postaviti nova mjerila za povijest – rekao je Batelja.

-Njegova knjiga je kontigent laži i klevete. Stepinac je branio pravo hrvatskog naroda na njegovu državu, a ne NDH -napomenuo je on te dodao kako je i danas temeljno pitanje je li grijeh imati svoju državu ili ne.

– Je li grijeh imati vlastiu državu i to je temeljno pitanje danas. Jedna profesorica iz Beograda nam je u oči rekla kako Stepinac nikada nije osudio rasnu ideologiju, a ja sam u knjizi donio barem 15 govora i propovijedi i primjera gdje je osudio rasnu ideologiju –  rekao je Batelja te istaknuo i kako je Stepinac surađivao tajno s 21. organizacijom kako bi spašavao djecu iz logora.

Knjigu je uz autora predstavila i profesorica Slavica Stojan koja je ovom prilikom istaknula kako je ova knjiga objektivna istna nasuprot krivotvorini.

– Ovo je djelo dokaz humang djelovanja, etičnog govora i ispravnog ponašanja nadbiskupa Stepinca i u ratnim uvjetima i za vrijeme komunističke strahovlade. Ova knjiga pobija namjerne neistine koje su proizašle iz radionica koje imaju za cilj samo jedno- da se na hrvatsku državu i na vjernike ove zemlje i sve Hrvate, ali i moralnu vertkalu Stepinca prebaci odgovornost za žrtve Drugog svjetskog rata – rekla je Stojan.

Inače knjiga se temelji na više od 45 tisuća povijesnih arhivskih dokumenata i rekonstruira djelovanje blaženog Alojzija Stepinca tijekom Drugog svjetskog rata, ali i opovrgava netočne navode Rivellijevih optužbi o djelovanju zagrebačkog nadbiskupa.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist