Aktualno

FOTO/VIDEO PROSVJED NA VIKTORIJI ‘Nismo protiv obnove Belvederea, ali smo za zaštitu interesa i prava građana’

FOTO/VIDEO PROSVJED NA VIKTORIJI 'Nismo protiv obnove Belvederea, ali smo za zaštitu interesa i prava građana'

‘Regalali ste Gjivoviće, ali nećete Belveder’, ‘Belveder da, ali ne pod svaku cijenu’ – samo su neke od poruka koje su danas stanovnici Zlatnog potoka i Svetog Jakova, njih gotovo 200 okupljenih, uputili gradskoj upravi na mirnom prosvjedu.

Kako je rekao predsjednik gradskog kotara Ploče – Iza Grada Srđan Obad ovaj današnji skup nema politički predznak, jer je poticaj došao od samih građana koji su zabrinuti željeli dignuti svoj glas u zaštiti javnog prostora i pomorskog dobra na području Hotela Belvedere.

-Ovo je mirni prosvjed građana, jedan od alata demokracije kojim se može utjecati na odluke gradske uprave i da svi zajedno utječemo na donošenje odluka oko uređenja DPU Belvedere. Zahvaljujem se svim građanima koji su nam dali podršku te sugeriram da sutradan u svojim kotarevima isto tako mogu nešto poduzeti da bi imali normalne uvjete za život – rekao je Obad, dodavši kako građani smatraju da bi izmjene prostornih planova trebale biti transparentne.

-Tražimo da projekt prizna i poštuje cjelovit Put Vlaha Bukovca koji je u tim dimenzijama vlasništvo Republike Hrvatske, a ne privatno vlasništvo. Stoga molimo da se imovinsko-pravne zakonitosti poštuju. Put Vlaha Bukovca mora biti put preko kojega moramo doći do pomorskog dobra, koji nam je kao građanima zagarantiran. Ne podržavamo suluda predložena rješenja. Postojeći DPU, koji se želi staviti van snage, sadržava mnoštvo javnih sadržaja koji se njegovim ukidanjem brišu s tog područja. Trenutno nam je najbitnija i najhitnija garaža. Stoga smatramo da se izmjene u prostornim planovima ne može ulaziti prije nego se osiguraju navedeni javni sadržaji. Time će se pokazati da interes građana ipak bitan, da se o njemu vodi računa – rekao je Obad uz ovacije i pljesak okupljenih.

-Kod GUP-a nam najviše smeta što nije transparentan. Prije svega bi građanima trebalo pokazati novi GUP i objasniti ga, to je zadaća gradskih otaca. Nas posebno smeta to što Put Vlaha Bukovca koji treba u potpunosti biti javni put cijelom svojom dužinom, a to je sve do kraja Belvederea te je ujedno i pristup javnom pomorskom dobru koje smo do sada koristili. Drugi je problem heliodrom koji se isto pojavljuje u GUP-u koji je planiran na nastavku Ulice Frana Supila. Nije primjereno da nam poviše naselja prelijeću helikopteri i  to poviše glave. Građani također traže da se prije početka gradnje zadovolje uvjeti, tj. riješi pitanje parkinga za stanovnike Svetog Jakova i Zlatnog potoka pa da se tek onda pristupi gradnji. Imamo i želju za butigom, malim autobusom koji bi kružio ovuda. Sudjelujemo i surađujemo s Gradom kako bi nam svima bilo bolje – rekao je Obad.

Na pitanje novinara što misle da će prosvjedom postići rekao je kako misle da će utjecati na odluku.

– Glasačko tijelo koje je izabralo sadašnju vlast ima pravo na svoj glas – rekao je te dodao kako podržavaju odluku gradonačelnika da se to stavi po strani dok se ne ispitaju vlasnički odnosi.

Iz Gradske uprave imali su obećanja o gradnji garaže i butige.

– Obećano nam jest, ali od obećanja se ne živi. Voljeli bismo da se to nađe na sjednici Gradskog vijeća. Dali smo prijedlog da se garaža radi na dnu Zlatnog potoka gdje je gradsko zemljište, gradske su nam vlasti to obećale, ali opet se prvo ide prema investitoru, a ne građanima. Zaslužujemo da se prvo nas zadovolji pa da onda možemo surađivati i uživati u ovome predjelu grada – istaknuo je Obad.
Također je istaknuto kako ovdje nije riječ o prosvjedu protiv Hotela Belvedere. Naprotiv. Građani su, istaknuto je, za zaštitu interesa i prava građana.

-Stoga se nadamo da će gradska uprava imati sluha za građane. Za arhitekte ne sumnjamo da mogu revidirati projekt – zaključio je Obad.

Među transparentima našao se i jedan usmjeren na tzv. mačkograd s porukom ‘Maknite mačke’.


Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist