Kultura

FOTO/’PROSULA SE ŠKATULICA’ Predstavljena pjesmarica melografa Krešimira Magdića

FOTO/'PROSULA SE ŠKATULICA' Predstavljena pjesmarica melografa Krešimira Magdića

Folklorni ansambl Linđo proširio je svoju djelatnost na onu izdavačku pa je u četvrtak predstavljena prva pjesmarica u njihovoj nakladi – ‘Prosula se škatulica’ autora, inače skladatelja, dirigenta, violista i melografa, Krešimira Magdića.

Promocija notne edicija ‘Prosula se škatulica’ odvila se u Linđovoj lađi u Lazaretima, a sadržava 49 od ukupno dvjestotinjak obrada izvornih dalmatinskih klapskih pjesama priređenih za Festival dalmatinskih klapa u Omišu. O pjesmarici uz Magdića govorili su ravnatelj folklornog ansambla Vlaho Kljunak, voditelj omiškog festivala prof. Mijo Stanić te dr. sc. Jakša Primorac. Predstavljanje je pak moderirao dugogodišnji novinar i sam član klape Ragusavecchia Riki Kužnin.

– Posrijedi je pjesmarica izvornih narodnih dalmatinskih napjeva koja je inicirana Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu. Za njegove potrebe sam u proteklih 50 godina prikupljao i priređivao napjeve prvenstveno dubrovačkog kraja. Nakon što sam ih revidirao odlučio sam ih objaviti kako bi one bile štivo klapama lakše, srednje i teške zahtjevnosti da svatko može pronaći nešto za sebe. Još kao djeca slušali smo starije kako pjevaju u voltu od Slobode. U to vrijeme to su uglavnom bile pjesme ansambla Dalmacije, Petra Tralića i drugih. Ansambala koji su uz zabavne dalmoide pjevali i izvorne napjeve koji su bili emitirani na Radio Dubrovniku. Međutim, nestankom tih pjesama, a kako su se javile mnoge nove klape morao sam krenuti u istraživanje arhiva gdje sam pronašao veći dio baštine – rekao je za DuList Krešimir Magdić.

Također, prisjetio se svog prvog susreta s klapskom pjesmom.

– On se dogodio slučajno još u osnovnoj školi u 5. ili 6. razredu. Čuo sam tonski zapis ‘Sjećaš li se zoro bajna’ u izvedbi vokalnog okteta ‘Vela luka’ koji je pjesmu izveo na jedan robusan način glagoljaškog pjevanja koje je u potpunosti odudaralo od onog sintetskog, finog, uglađenog, talijanskim stilom obojenog. Taj pjev me jednostavno osupnuo i privukao na cjeloživotno istraživanje – ispričao je autor ove dragocijene pjesmarice.

Događaj nije mogao proći bez lijepih dalmatinskih nota koje su izvele klape Amfora, Cavtajke, FA Linđo, Kaše, Oštro, Skontradura i Subrenum.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist