Natrag
23.2.2019 06:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Premijerno izvedena Kraljica majka

11.4.2013 @ 21:57 Mia Njavro Kultura
13;13

Podijelite:

Predstava „Kraljica majka“ čiji je autor Manlio Santanelli premijerno je izvedena večeras u Teatru Bursa.

Riječ je o petoj ovosezonskoj premijeri Kazališta Marina Držića u režiji Ivana Lea Lema. Milka Podrug Kokotović i Vladimir Posavec Tušek glumački su par koji se u ulozi majke i sina već jednom okušao u predstavi "Hasanaginica", a večeras su utjelovili ponovno majku i sina, ali u drugačijim odnosima – igraju majku i sina čije duše vape za mirom i odriješenjem iz vlastitog pakla.

Alfredo dolazi na majčina vrata slomljen i onemoćao od raznih životnih tegoba; a Regina prikriva svoju prošlost koja je odredila cjelokupni sinov život i odgoj. Sin pokušava biti spisatelj, ali svoju blokadu na životnom i kreativnom planu vuče upravo iz majčine mračne tajne i hladnoće koja ga je pratila u djetinjstvu. Ona u sebi vapi za ljubavlju, sinom i Bogom; ali svojim tonom, duhom i riječima ne dopire do posrnulog sina koji je ogrezao u paklu heroina i raznih tableta za smirenje.

Ovo je priča, što nam otkriva sam kraj, o bivšoj časnoj sestri, koja je nakon što je zatrudnila, otišla iz samostana a zbog grižnje savjesti zatajila je svoju prošlost i u takvoj atmosferi odgajala sina. Zatomivši svoju prošlost, Regina je uzrokovala traumu svome sinu Alfredu, kojeg razara "kreativna blokada", jer ne može doći do istine o sebi,  a majčina tajna neprestano ga prati i manifestira se ili kao majčina hladnoća ili kao košmarne slike iz djetinjstva.

U metaforičkom prostoru Teatra Burse kojim dominira slika Da Vincijeve Bogorodice, Alfredo umire u 33. godini života, na svoj rođendan. I dok umire, majka iznosi rođendansku tortu. Njegovo srce nije izdržalo saznanje o majčinoj prošlosti.

Svevremenska tema odnosa majke i djeteta sasvim sigurno dojmila se publiku koja je glumce i cijelu ekipu ispratila dugim pljeskom.

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostomografkinja Mirjana Zagorec, a skladatelj Zvonimir Dusper, dok je inspicijentica/šaptačica Ivana Ljepotica.
Reprizne izvedbe igraju se 13., 15. i 16. travnja u 20 sati.

Tko je sve bio na premijeri predstave „Kraljica majka“ pogledajte u našoj fotogaleriji.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana