Kultura

FOTO Premijerno izvedena Kraljica majka

Kraljica majka

Predstava „Kraljica majka“ čiji je autor Manlio Santanelli premijerno je izvedena večeras u Teatru Bursa.

Riječ je o petoj ovosezonskoj premijeri Kazališta Marina Držića u režiji Ivana Lea Lema. Milka Podrug Kokotović i Vladimir Posavec Tušek glumački su par koji se u ulozi majke i sina već jednom okušao u predstavi "Hasanaginica", a večeras su utjelovili ponovno majku i sina, ali u drugačijim odnosima – igraju majku i sina čije duše vape za mirom i odriješenjem iz vlastitog pakla.

Alfredo dolazi na majčina vrata slomljen i onemoćao od raznih životnih tegoba; a Regina prikriva svoju prošlost koja je odredila cjelokupni sinov život i odgoj. Sin pokušava biti spisatelj, ali svoju blokadu na životnom i kreativnom planu vuče upravo iz majčine mračne tajne i hladnoće koja ga je pratila u djetinjstvu. Ona u sebi vapi za ljubavlju, sinom i Bogom; ali svojim tonom, duhom i riječima ne dopire do posrnulog sina koji je ogrezao u paklu heroina i raznih tableta za smirenje.

Ovo je priča, što nam otkriva sam kraj, o bivšoj časnoj sestri, koja je nakon što je zatrudnila, otišla iz samostana a zbog grižnje savjesti zatajila je svoju prošlost i u takvoj atmosferi odgajala sina. Zatomivši svoju prošlost, Regina je uzrokovala traumu svome sinu Alfredu, kojeg razara "kreativna blokada", jer ne može doći do istine o sebi,  a majčina tajna neprestano ga prati i manifestira se ili kao majčina hladnoća ili kao košmarne slike iz djetinjstva.

U metaforičkom prostoru Teatra Burse kojim dominira slika Da Vincijeve Bogorodice, Alfredo umire u 33. godini života, na svoj rođendan. I dok umire, majka iznosi rođendansku tortu. Njegovo srce nije izdržalo saznanje o majčinoj prošlosti.

Svevremenska tema odnosa majke i djeteta sasvim sigurno dojmila se publiku koja je glumce i cijelu ekipu ispratila dugim pljeskom.

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostomografkinja Mirjana Zagorec, a skladatelj Zvonimir Dusper, dok je inspicijentica/šaptačica Ivana Ljepotica.
Reprizne izvedbe igraju se 13., 15. i 16. travnja u 20 sati.

Tko je sve bio na premijeri predstave „Kraljica majka“ pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist