Zanimljivosti

FOTO Prelijepa ‘Ilona’ na vezu kod Dakse

Jutros je u dubrovački akvatorij doplovila prava ljepotica – 73,7 metra duga superjahta imena ‘Ilona’ u vlasništvu 82-godišnjeg izraelsko-australskog multimilijardera i filantropa Franka Lowyja.

Jahta koja plovi pod australskom zastavom nosi ime po vlasnikovoj majci, izgrađena je 2004. godine, a 2006. i 2012. godine prerađena u brodogradilištu Amels u nizozemskom gradu Vlissingenu. Njen vanjski i unutarnji izgled proizvod su poznatog dizajnerskog trojca Redman-Whitely-Dixon.
 
Jahta je nosivosti 282 tone, a motorima Caterpillar 3516B DITA s 2.635 konjskih snaga postiže maksimalnu brzinu od 11,2 čvora. Uz ostalo, sadrži i veliki pomični bazen, kino dvoranu, sobu za masažu i helidrom koji se spušta u potpalublje. Može primiti 16 gostiju u šest kabina, uz 28 članova posade.
 
Vlasnik jahte Frank Lowy 2010. godine bio je proglašen najbogatijim Australcem, a u 2013. godini zauzeo je drugo mjesto sa šest milijardi i 300 milijuna američkih dolara vrijednosti imovine.
 
Lowy, inače veliki zaljubljenik u nogomet (predsjednik Australskog nogometnog saveza), ali i poznati filantrop čiji je otac stradao u Auschwitzu, obogatio se kao suvlasnik tvrtke Westfield, osnovane davne 1953. godine, a koja upravlja s preko stotinu shopping centara u Australiji, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji, SAD-u i Brazilu. Tvrtku sad vode njegovi sinovi Steven i Peter.
 
‘Ilona’ se nešto iza 15.30 sati uputila prema luci Kotor.

Pročitajte još

ALARM ZBOG ZMIJE Zatonski vatrogasci intervenirali zbog kravosasa

Dulist

‘GRADA GLADAN’ Važno je odrediti identitet naših javnih prostora

Dulist

Na Lokrumu izložba ‘Tehnologije u biologiji: šišmiši’

Dulist