Kultura

FOTO / PREDSTAVA U ‘SKOČIBUHI’ Aristofan u sporu oko Savudrijske vale!

FOTO / PREDSTAVA U 'SKOČIBUHI' Aristofan u sporu oko Savudrijske vale!

Starogrčku komediju ‘Aristofanovi Aharnjani iliti Savudrija’ u režiji Milenka Lončara izveli su u nedjelju navečer u Ljetnikovcu Skočibuha studenti Sveučilišta u Zadru koji polaze kolegij ‘Antička kazališna radionica’.

Ova Aristofanova komedija donosi priču o starcu iz okolice Atene kojemu je dozlogrdio rat sa Spartom te siromaštvo i glad koje on donosi. Zato dolazi na neobičnu ideju: sklopiti separatni, svoj privatni mir s neprijateljem. Unatoč protivljenju Aharnjana, skupine starih rodoljuba, ideja se ostvaruje i njegovo malo tržište profunkcionira. Dolaze trgovci i proizvodi kojih je Atena željna, kao i drugi ljudi koji žude za mirom. Na kraju naš seljak dobiva poziv na gozbu, a njegov susjed, hvalisavi vojnik, poziv u rat. U posljednjoj sceni susjed se vraća ranjen, a seljak – u pratnji dviju dama i u veselu raspoloženju.

Navedimo i uloge: Matej Mitrović – Ivan Jakovčić, Rebeka Kralj, Predsjednik Sabora, Član Zbora;
Ivan Đurić – Knez Branimir, Kum, Jakovčićev sluga;
Ana Soldo – Stražar, Agrokorac;
Daniel Nečas Hraste – Stražar;
Ingrid Štulić – Voditelj poslanstva, Šumadinac;
Lovro Lulić – Pao Pim Pek, Krleža, Bojnikov pomoćnik;
Gian Luca Braus – Agrokorac, Bojnik; Milenko Lončar – Agrokorac; Lucija Kolar – Voditelj Zbora; Sanja Božović – Član Zbora; Nela Novak – Član Zbora; Dora Mofardin – Krležin sluga, Kuma; Ante Jurić – Hercegovac; Marijana Perić – Šumadinčeva kći, Bludnica; Zvonimir Novaković – Šumadinčeva kći, Bludnica.

Glazbeni suradnici su Matej Mitrović, Sanja Božović, asistentica režije Marijana Perić. Prilagodba teksta i režija: Milenko Lončar. Predstavu su pomogli Odjel za klasičnu filologiju, Sveučilište u Zadru, te Kazalište lutaka Zadar.

Da bi Aristofanovoj komici omogućili neposredniji učinak, družina je prenijela priču na spor Hrvatske i Slovenije oko Savudrijske vale, a kako je to ‘ispalo’, pogledajte u našoj fotogaleriji!

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist