Hrvatska

FOTO/POTPISAN MEMORANDUM Još jača suradnja Amerike i Hrvatske u sprječavanju terorizma

FOTO/POTPISAN MEMORANDUM Još jača suradnja Amerike i Hrvatske u sprječavanju terorizma

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović i Charles Kable, ravnatelj Centra za nadzor terorista Vlade Sjedinjenih Američkih Država potpisali su u petak u Hotelu ‘Dubrovnik Palace’ Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Ministar Božinović je istaknuo kako MUP ovim sporazumom dobiva pristup bazi podataka Centra za nadzor terorizma, odnosno podacima osoba koje se dovode u vezu s terorizmom SAD-a. Time će u naš informatički sustav biti omogućen uvid u te podatke, provjera, evidentiranje, prikupljanje, korištenje i razmjena informacija.

– To sve skupa predstavlja važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana. Veliki je ovo korak u globalnoj borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala te nezakonitih migracija što se zapravo povezuje u jedan veliki globalni rizik – ističe Božinović.

Sve je započelo nizom sastanaka koji su započeli u siječnju ove godine na ministarskoj razini, a na kojima je određen zajednički smjer i jačanje suradnje između dviju država.

– Tada smo već najavili suradnju između institucija i agencija koje se bave provedbom zakona. Mislim kako su naši timovi pokazali želju za podizanjem suradnje na višu razinu. Uspjeli smo u roku od pola godine realizirati suradnju na jednom od glavnih područja, a to je sprječavanje protiv teških oblika kriminala kao što su terorizam, krijumčarenje ljudima i drogom, korupcija te organizirani kriminal. Radi se o najtežim djelima koja predstavljaju prijetnju sigurnosti na globalnoj razini i djela koja ne poznaju nacionalne granice. Transnacionalne prijetnje od svih nas iziskuju jaču suradnju i razmjenu operativnih informacija. Ovaj memorandum je važan korak u ispunjenju tog cilja čime je naša suradnja bitno osnažena – zaključio je Božinović.

– Memorandum koji smo upravo potpisali još je potvrda o značajnom postignuću između Sjedinjenih Američkih Dražava i Republike Hrvatske u borbi protiv terorizma. Također, pozdravljam povećanje sigurnosnih mjera kroz dijeljenje informacija kako bi se spriječili teroristički napadi. Ovo uključuje i dijeljenje informacija po pitanju internacionalnog organiziranog kriminala. Dodatno sam ohrabren zbog jače suradnje između naših država, ali i hrvatskom željom za proširenje suradnje kako bismo se borili protiv terorizma – rekao je Kable.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist