Hrvatska

FOTO/POTPISAN MEMORANDUM Još jača suradnja Amerike i Hrvatske u sprječavanju terorizma

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović i Charles Kable, ravnatelj Centra za nadzor terorista Vlade Sjedinjenih Američkih Država potpisali su u petak u Hotelu ‘Dubrovnik Palace’ Memorandum o međusobnoj suglasnosti između Centra za nadzor terorista Vlade SAD-a i Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Ministar Božinović je istaknuo kako MUP ovim sporazumom dobiva pristup bazi podataka Centra za nadzor terorizma, odnosno podacima osoba koje se dovode u vezu s terorizmom SAD-a. Time će u naš informatički sustav biti omogućen uvid u te podatke, provjera, evidentiranje, prikupljanje, korištenje i razmjena informacija.

– To sve skupa predstavlja važan alat za podizanje stupnja sigurnosti hrvatskih i američkih građana. Veliki je ovo korak u globalnoj borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala te nezakonitih migracija što se zapravo povezuje u jedan veliki globalni rizik – ističe Božinović.

Sve je započelo nizom sastanaka koji su započeli u siječnju ove godine na ministarskoj razini, a na kojima je određen zajednički smjer i jačanje suradnje između dviju država.

– Tada smo već najavili suradnju između institucija i agencija koje se bave provedbom zakona. Mislim kako su naši timovi pokazali želju za podizanjem suradnje na višu razinu. Uspjeli smo u roku od pola godine realizirati suradnju na jednom od glavnih područja, a to je sprječavanje protiv teških oblika kriminala kao što su terorizam, krijumčarenje ljudima i drogom, korupcija te organizirani kriminal. Radi se o najtežim djelima koja predstavljaju prijetnju sigurnosti na globalnoj razini i djela koja ne poznaju nacionalne granice. Transnacionalne prijetnje od svih nas iziskuju jaču suradnju i razmjenu operativnih informacija. Ovaj memorandum je važan korak u ispunjenju tog cilja čime je naša suradnja bitno osnažena – zaključio je Božinović.

– Memorandum koji smo upravo potpisali još je potvrda o značajnom postignuću između Sjedinjenih Američkih Dražava i Republike Hrvatske u borbi protiv terorizma. Također, pozdravljam povećanje sigurnosnih mjera kroz dijeljenje informacija kako bi se spriječili teroristički napadi. Ovo uključuje i dijeljenje informacija po pitanju internacionalnog organiziranog kriminala. Dodatno sam ohrabren zbog jače suradnje između naših država, ali i hrvatskom željom za proširenje suradnje kako bismo se borili protiv terorizma – rekao je Kable.

Pročitajte još

U UTORAK Nema nastave u cijeloj Hrvatskoj!

Dulist

Predsjednički izbori 22. prosinca

Dulist

RODITELJI, ODLIČNA VIJEST! Vlada uvodi dječje kartice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija