Zanimljivosti

FOTO Plemenita akcija za Fani Antičević

FOTO Plemenita akcija za Fani Antičević

Obilježavajući Međunarodni dan bijelog štapa Lions klubovi Sv. Vlaho i Libertas organizirali su zajedničku humanitarnu akciju u kojoj su prikupili novčana sredstva za računalo s posebnim programima za slijepe i slabovidne osobe, te pisač za Fani Antičević.

Lions klubovi iz Dubrovnika ovom humanitarnom akcijom prigodom Međunarodnog dana bijelog štapa žele dodatno senzibilizirati širu javnost na problematiku slijepih i slabovidnih osoba.

 Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada, a Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako Hrvatska priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Bijeli štap je prometni zaštitni znak slijepih u prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućuje samostalno kretanje na poznatom terenu. Inicijativu za korištenje bijelog štapa, kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu, dala je gospođica Guilly d’Herbmont, 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap i to kao dugi bijeli štap, počinje se koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist