Zanimljivosti

FOTO Pijavica priprijetila Gradu

FOTO Pijavica priprijetila Gradu

Pijavica ili šijun, česta prirodna pojava na južnom Jadranu, pojavila se danas oko podne u akvatoriju od Lokruma prema Cavtatu.

Na fotografiji koju nam je poslala čitateljica Katarina Deranja jasno se vidi kako se pijavica uspjela formirati iz velikog sivog oblaka. Dobili smo i fotografije s drugih lokacija na području Grada, a nekoliko zanimljivih fotografija objavili su i lokrumski vatrogasci.

Inače, pijavice su atmosferski vrtlozi manjeg razmjera i kratkog trajanja, od pet do deset minuta, koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi poput današnje pojavljuju ispod olujnog kumulonimbusa, a mogu postići brzinu i do 80 km/h.

Može nastati iznad vodene površine (vodena, ili ako nastane nad morem, morska pijavica) te nad kopnom. Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad prijeđe s vodene površine nad kopno valja smatrati tornadom. Upravo jedan takav je u listopadu prošle godine udario na Porat i područje ispred Crkve sv. Vlaha, kad su ozljeđene dvije strankinje.

Lomljiva cijev pijavice ljevkastog je oblika te je često nagnuta. Proteže se od oblaka do morske površine i promjera je od dvadesetak do stotinu metara. Donji dio sastoji se od usisane morske vode, a gornji od kapljica nastalih kondenzacijom pri dizanju vlažnoga zraka.

Inače, Ruđer Bošković je 1749. godine opisao tu pojavu u svom djelu 'O vihoru koji je noću između 11. i 12. lipnja 1749. opustošio veliki dio Rima'. U tumačenju uzroka pojave tvrdio je da pijavice stvaraju isparavanja koja se dižu iz Zemlje pomiješana s vodenom parom te podzemni oganj. Boškovićevo tumačenje nije daleko od današnjega shvaćanja nastanka pijavica: nužna je vlaga i razmjerno visoka temperatura.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist