Kultura

FOTO Parižani trgom častili Ruđera Boškovića

FOTO Parižani trgom častili Ruđera Boškovića

U subotu popodne u pariškom 11. okrugu Popincourt otkrivena je natpisna ploča esplanade posvećene slavnom hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću.

Svečanosti su nazočili predsjednik RH Ivo Josipović, hrvatski veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein i načelnik 11. pariškog okruga Popincourta Patrick Bloche.

– Ruđer Bošković dobio je vrlo lijepu aleju omeđenu s dva reda stabala na bulevaru Richard Lenoir. Aleja ide od trga Bastilje prema sjeverozapadnom dijelu Pariza. U aleji se nižu igralište za djecu, klupe za odmor u hladovini, a na jednom dijelu je i jutarnja tržnica – javlja nam Hrvat s pariškom adresom Ante I. Curać.

Podsjetimo, nakon što je AMCA (Udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta) nedaleko Francuske akademije na zidu palače u kojoj je živio postavila spomen ploču našem znanstveniku (prva ploča u Parizu djelomično napisana na ne-francuskom), Ruđer Bošković dobio je i drugi spomen u Parizu.

Inače, na tabli s Boškovićevim imenom stoji sljedeći tekst: „Ruđer Bošković – znanstvenik i filozof, rođen Hrvat, posvojen Francuz, simbol univerzalizma stoljeća svijetlosti“.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist