Kultura

FOTO Parižani trgom častili Ruđera Boškovića

U subotu popodne u pariškom 11. okrugu Popincourt otkrivena je natpisna ploča esplanade posvećene slavnom hrvatskom znanstveniku Ruđeru Boškoviću.

Svečanosti su nazočili predsjednik RH Ivo Josipović, hrvatski veleposlanik u Francuskoj Ivo Goldstein i načelnik 11. pariškog okruga Popincourta Patrick Bloche.

– Ruđer Bošković dobio je vrlo lijepu aleju omeđenu s dva reda stabala na bulevaru Richard Lenoir. Aleja ide od trga Bastilje prema sjeverozapadnom dijelu Pariza. U aleji se nižu igralište za djecu, klupe za odmor u hladovini, a na jednom dijelu je i jutarnja tržnica – javlja nam Hrvat s pariškom adresom Ante I. Curać.

Podsjetimo, nakon što je AMCA (Udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta) nedaleko Francuske akademije na zidu palače u kojoj je živio postavila spomen ploču našem znanstveniku (prva ploča u Parizu djelomično napisana na ne-francuskom), Ruđer Bošković dobio je i drugi spomen u Parizu.

Inače, na tabli s Boškovićevim imenom stoji sljedeći tekst: „Ruđer Bošković – znanstvenik i filozof, rođen Hrvat, posvojen Francuz, simbol univerzalizma stoljeća svijetlosti“.

Pročitajte još

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

70. IGRE Impresivan slavljenički nastup ansambla LADO unatoč lošem vremenu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija